Home / DOGAĐAJI / Ugledni čas osmaka sa najboljom mladom naučnicom Srbije, Aleksandrom Cvetanović Kljakić
hotel bell

Ugledni čas osmaka sa najboljom mladom naučnicom Srbije, Aleksandrom Cvetanović Kljakić

Osmacima leskovačke škole „Josif Kostić“ danas je po prvi put održan ugledni čas, na kojem su se oni bolje upoznali sa vezama i odnosima između nauka, a ovo predavanje mladima je održala naša priznata naučnica Aleksandra Cvetanović Kljakić kao i profesor matematike u OŠ „Josif Kostić“ Saša Stojanović.

„Cilj ovog časa je humanizacija prirodno matematičkih nauka. Postignuta je međupredmetna korelacija između prirodnih nauka, odnosno u ovom slučaju između matematike i hemije, a jednim delom istorije, fizike i geografije. Ovo je posebno važno za osmake, koji će se uskoro opredeljivati za dalje školovanje, pa će im ovaj čas biti od koristi – kazao je profesor, Saša Stojanović.

Profesorka Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, i naša najbolja mlada naučnica, Aleksandra Cvetanović Kljakić ,nije krila zadovoljsto što će mladim sugrađanima preneti svoje iskustvo:

„Posebno me raduje činjenica što ću danas učenicima osmog razreda preneti svoje znanje, iskustvo, anegdote i možda ih na taj način motivistai da upišu željenu školu. Ja sam tu da im pokažem kako je baviti se naukom, koji su izazovi, koje su poteškoće… Okupili smo se danas da mladima donesemo jednu lepu poruku, a to je da se ulaganje u znanje i u sebe, uvek isplati, i da je znanje nešto što vam niko na kraju ne može uzeti. Čas smo nazvali „Međupredmetna korelacija između matematike i hemije“ zato što deca nekada jasno kroz školovanje, ne vide kako se nauke prepliću, da ustvari jedna nauka ne može ostati sama već se mora oslanjati na drugu. Danas nema granica među naučnim disciplinama i oblastima, i naš osnovni zadatak je da pokažemo kako sve te nauke u simbiozi postoje i deluju. Danas ćemo deci objasniti i kako nauka u Srbiji funkcioniše i predstavićemo im neke programe i projekte koje finasira Fond za nauku i Ministarstvo prosvete – kazala je dr Aleksandra Cvetanović.

Učenice osmog razreda, Anja Vukojević, Jelisaveta Stamenković i Mia Davidović, sa nestrpljenjem su očekivale ovaj čas, iako su već odlučile koju će srednju školu pohađati, današnje predavanje će im biti vetar u leđa da upravo one nekada postanu najbolje naučnice Srbije, kao njihov današnji predavač.

Check Also

Vodič: Kako izbeći neželjene troškove prilikom korišćenja rominga

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sastavilo je vodič za građane Republike Srbije, kako bi izbegli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.