Udruženje “Heroine” za sve Leskovčanke organizovalo besplatan pregled štitne žlezde

Danas i sutra, u dvorištu Šop-Đokićeve kuće u Leskovcu, organizuje se karavan “Tvoja štitna žlezda, tvoj štit”, koji pruža svim Leskovčankama priliku za besplatne preglede štitne žlezde.

Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je, u ime grada, govorila Sanja Milošević, poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Miloševićeva je istakla da Leskovac, zahvaljujući odgovornom rukovodstvu, predstavlja sigurnog partnera i stabilnu podršku kako svojim sugrađanima, tako i udruženjima.

“Upravo iz tog razloga grad pruža podršku udruženju “Heroine”, organizatoru ove akcije. Preventivni pregledi i ultrazvuk, koji se danas organizuju u našem gradu pokazuju društvenu odgovornost i svest da zdravlje nema cenu- kazala je Miloševićeva.

Osnivač udruženja “Heroine”, Marija Lakić, izrazila je zadovoljstvo što je ponovo u svom rodnom gradu,posebno je zadovoljna sinoćnjim panelom koji je okupio veliki broj Leskovčanki, pružajući im priliku da čuju predavanja o štitnoj žlezdi. Lakićeva je objasnila da se karavan održava danas i sutra od 13 do 19 časova, bez potrebe za zakazivanjem ili zdravstvenom knjižicom.

“Udruženje “Heroine” poslednjih godina se bavi ženama koje preživljavaju različite vrste nasilja, odakle je i potekla ideja o kontroli štitne žlezde. Uočeno je da žene koje trpe neki vid nasilja često imaju problema sa poremećajem štitne žlezde, što je generalno veliki problem u Srbiji. Problemi sa štitnom žlezdom često su povezani sa stresom, ubrzanim načinom života, opadanjem kose, maljavošću, zamorom, pospanošću i depresijom. Projekat je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a generalni pokrovitelj je Mozart fondacija. Do sada je pregledano više od hiljadu žena. Samo juče u Nišu pregledano je 170 žena, te se očekuje veliki odziv i u Leskovcu – kazala je Lakićeva.

Ova akcija, zajedno sa podrškom lokalne zajednice i stručnjaka, nastoji da podigne svest o važnosti preventivnih pregleda i zdravlja štitne žlezde, pružajući neophodnu podršku građanima i jačajući zajednicu kroz edukaciju i besplatne zdravstvene usluge.

Check Also

NAPRED, ORLOVI! Srbija može protiv Slovenije – podrži je i ti PATRIOTSKIM TIKETOM!

Srbija je favorit protiv Slovenije – iskoristi najveće kvote! Očekivano ili ne, fudbaleri Srbije poraženi …