Mladi iz Leskovca na stručnoj praksi kod 25 poslodavaca

Nacionalna služba za zapošljavanje filijala Leskovac danas je podelila ugovore za realizaciju mere stručne prakse poslodavcima i nezaposlenim licima sa teritorije grada Leskovca.

Od raspisivanja javnog poziva, zahtev za učešće u meri stručne prakse podnelo je 25 poslodavaca sa teritorije grada Leskovca, uključujući 11 iz javnog i 14 iz privatnog sektora, za ukupno 67 lica.

Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje, Olivera Pešić, izjavila je da je danas podeljeno 60 ugovora polaznicima programa stručne prakse sa teritorije grada Leskovca, dok će preostali ugovori biti podeljeni u narednih nekoliko dana.

“Ukupan broj lica sa teritorije filijale Nacionalne službe Leskovac, odnosno sa teritorije Jablaničkog okruga, koja će biti uključena u meru stručne prakse, iznosi 121 lice, uz mogućnost povećanja tog broja tokom godine u zavisnosti od zahteva poslodavaca i interesovanja – kazala je Pešićeva.

Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojila je preko 44 miliona dinara za ovu meru. Mera stručne prakse podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad u zanimanju za koje su stekli odgovarajuće obrazovanje, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno polaganja stručnog ispita.

“Nacionalna služba za zapošljavanje ovu meru finansira u najdužem trajanju od 12 meseci: do 6 meseci za lica sa trećim i četvrtim nivoom kvalifikacija, do 9 meseci za lica sa šestim nivoom kvalifikacija i do 12 meseci za lica sa najmanje šestim nivoom kvalifikacija. Angažovanim licima Nacionalna služba na ime novčane pomoći i troškova prevoza isplaćuje 30.000 dinara za lica sa srednjom stručnom spremom i 35.000 dinara za lica sa visokim obrazovanjem – dodala je Pešićeva.

Ove godine na nivou filijale Leskovac u aktivne mere politike zapošljavanja biće uključeno 800 lica sa teritorije Jablaničkog okruga.

“Nacionalna služba za zapošljavanje koristi ovu priliku da pozove sve poslodavce sa teritorije Jablaničkog okruga da podnose zahteve i učestvuju na javnim pozivima i konkursima, koji su otvoreni do 29. septembra za sve poslodavce, odnosno do kraja godine za angažovanje osoba sa invaliditetom – zaključila je Pešićeva.

U ime ustanova, prisutnima se obratio dr. Milan Petrović, pomoćnik direktora Opšte bolnice Leskovac.

“Ovo je velika stvar za mlade ljude koji počinju da stažiraju, konkretno u našoj bolnici gde će stručnu praksu obavljati 40 polaznika koji će krenuti 1. juna, ja se nadam da će oni sve završiti sa uspehom i započeti i rad u toj ustanovi- kazao je Petrović.

Check Also

Danas počinje leto, a sa letom i Leskovac zablista u punom sjaju

Danas, 20. juna, počinje leto, a prvi dan najdužeg godišnjeg doba trajaće 15 časova i …