Početna / DRUŠTVO / U Srbiji do sada vakcinisano 438.000 ljudi, polovina vakcina odvojena „sa strane“ za revakcinaciju
hotel bell

U Srbiji do sada vakcinisano 438.000 ljudi, polovina vakcina odvojena „sa strane“ za revakcinaciju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da je u našoj zemlji do sada vakcinisano 438.000 ljudi, i istakla da je Srbija po stopi vakcinacije apsolutno prva u regionu i druga u Evropi.

Brnabić je, gostujući u jutarnjem programu TV Pink, potvrdila da će biti dovoljno doza za revakcinaciju jer se prilikom dolaska svakog kontigenta vakcina jedna polovina odmah odvaja “sa strane”, da bi bilo dovoljno doza za revakcinaciju.

Srbija je druga u Evropi, odmah iza Velike Britanije, ali je Britanija zbog ogromnih problema sa koronavirusom i velikog broja zaraženih, odlučila da revakciniše ljude posle 12, a ne posle tri nedelje, odnosno, praktično daju samo jednu dozu, što kod nas nije slučaj, ukazala je premijerka.

To bi, kako je objasnila, bilo kao kada bismo u Srbiji svih 1.170.000 doza koje imamo u zemlji dali svima, ali samo po jednu dozu.

Prema njenim rečima, onda bismo imali više od milion vakcinisanih, ali bismo onda mogli samo da se nadamo da će nam stići doze za revakcinu.

Mi imamo drugačiju strategiju, tako da uvek polovinu dobijene isporuke odvajamo za revakcinu, ponovila je premijerka i poručila da niko ne treba da brine za revakcinu.

Realno smo prvi u Evropi jer smo već obezbedili revakcinu za sve vakcinisane, istakla je ona i potvrdila da sutra stiže određena količina Fajzerove vakcine.

U regionu je Srbija apsolutno prva po vakcinaciji, iza nas su Slovenija, Rumunija i druge zemlje, ukazala je Brnabić i precizirala da je u našoj zemlji lider po procentu vakcinacije Raška, zatim Kuršumlija, dok je Beograd na 21. mestu među lokalnim samoupravama.

Premijerka je najavila da će početkom nedelje biti potpisan novi ugovor o nabavci 11 miliona vakcina, uz podsećanje na to da Srbija ima potpisan ugovor o nabavci 6,5 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

Brnabić je istakla da se Srbija kada je najteže, kao sada, ponaša najozbiljnije, daje pomoć svim svojim partnerima, dok je EU pokazala da pod pritiskom ne poštuje vladavinu prava.

Ona je ocenila da se sada vide neverovatne stvari, kako EU reaguje pod velikim pritiskom, situacijom koja nije ništa teža od drugih zemalja sveta u vezi nabavke vakcina.

Svi se jednako bore. I mi imamo potpisane ugovore za više od 6,5 miliona vakcina, a u ponedeljak i utorak dodatno ćemo potpisati ugovor za 11 miliona vakcina, ponovila je premijerka i dodala da se u toj situaciji vidi kako EU, koja propagira vladavinu prava, objavljuje poverljiv ugovor sa “AstraZenekom” kao pritisak da isporuči vakcine članicama Unije.

Lako je biti dobar kada je lako, ali je teško biti solidaran kada su najteži trenuci kao danas. Srbija svojim ponašanjem pokazuje novo lice, pokazala je da i u najtežim trenucima može da bude najbolja, naglasila je Brnabić.

Ona je podsetila na to da Srbija ima najbolje ekonomske rezultate u celoj Evropi, o čemu će se tek pričati kada Eurostat izađe sa svojom statistikom.

Daleko smo najbolji u Evropi i to nije slučajnost. Srbija se izdvaja kao izuzetno jaka, ozbiljna zemlja, koja u najtežim okolnostima može svojim građanima da obezbedi vakcine, lekove, izgradi dve bolnice, poručila je Brnabić i naglasila da naša pozicija druge zemlje u Evropi ne može biti kompromitovana, već može samo da ide na bolje.

Slanje inspekcije u “AstraZeneku” i zatvaranje granica EU ne pomažu u ovoj situaciji, ponovila je Brnabić, ali i navela da zna kako se ona teško oseća u neizvesnosti oko vakcina, pa može da pretpostavi kako se osećaju u Briselu.

Prema njenoj oceni, to pokazuje i koliko se nama vratila najozbljnija spoljna politika da imamo odlične odnose sa EU, SAD, Kinom, Rusijom, Indijom, zemljama koje danas proizvode vakcine.

Dobro je, kako je istakla, što Srbija nije posmatrala vakcine kao veliko spoljnopolitičko pitanje, već pitanje zaštite građana.

Potpisali smo prvi sa Fajzerom, ali i sa Sinofarmom. Sinofarmova vakcina je svakako među najboljima, ako ne i najbolja vakcina. Isključiti takvog partnera samo što je Kina, nije dobro, zaključila je premijerka.

Pogledaj takodje

UKIDA SE NAPLATA ROMINGA SA GRČKOM: Ovog leta telefoniranje i poruke sa plaže po ceni lokalnog poziva i SMS-a

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Atini, uoči Ekonomskog foruma Delfi, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *