Home / DOGAĐAJI / U LKC-u otovorena manifestacija posvećena aforizmima
hotel bell

U LKC-u otovorena manifestacija posvećena aforizmima

U Leskovačkom kulturnom centru otvorena je manifestacija posvećena aforizmima 3. SLEM. Ovu manifestaciju otvorio je književnik iz Niša Branislav Jovanović.

„Prva srpska zbirka aforizama objavljena je 1792. u Beču i to je knjiga „Mali bukvar za veliku decu“ Mihajla Maksimovića. Aforizme su pisali i poznati srpski pisci Sterija Popović, Zmaj, Ljuba Nenadović, Božidar Knežević, Branislav Nušić, Jovan Skerlić, Stanislav Vinaver… Tradicija poštovanja najsažetije književne forme trajala je sve do početka Drugog svetskog rata, a onda je nasilno prekinuta. Zanimljivo je da je knjigu aforizama 1897. i kraljica Natalija Obrenović. Bitne karakteristike aforizama su iznijansiranost misli i jezgrovitost, ali i duhovnost, te oštroumnost aktuelnog izraza. Uspeli aforizam je onaj koji sadrži umetničku originalnost. On je kratka i jednostavno izrečena tvrdnja koja u sebi sadrži nijansu paradoksa. Zapravo, aforizam se može shvatiti kao moderna verzija poslovice – rekao je ovom prilikom književnik Branislav Jovanović.

U okviru ove manifestacije priređena je izložba karikatura Gorana Ćeličanina, a nagrada „Diploma Žak Konfino“ dodeljena je satiričaru i humoristi Nenadu Mitiću.

SLEM se nastavlja večeras dodelom nagrada za najbolje aforizme.

 

Check Also

Sutra i u sredu isplata redovne i privremene novčane naknade

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Poštanske štedionice izvršiti isplatu redovne i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *