hotel bell

U Leskovcu svečano otvoren jubilarni FAPOR

Sinoć je u Leskovačkom kulturnom centru svečano otvoren 10. Festival amaterske pozorišne režije (FAPOR).

Brojni posetioci Festivala imali su priliku da uživaju u predstavi „Noć u kući gospodina Kolaka“, u režiji Irfana Mensura, a u holu Leskovačkog kulturnog centra priređene su i dve izložbe: izložba fotografija „Miloš Žitić – gospodin glume“ Muzeja pozorišne umetnosti iz Beograda i autorke Mirjane Odavić, kao i izložba pozorišnih kostima autora Borisa Čakširana, pod nazivom „Šuma i u šumi bajka“.

U ime lokalne samouprave, prisutnima je dobrodošlicu poželela Marija Rajković, pomoćnik gradonačelnika Leskovca.

„Zahvaljujući ovom Festivalu, koji se po deseti put održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja, ali i drugim afirmisanim manifestacijama poput LAJF-a, STRINGS-a, LEDAMUS-a, Leskovac igra značajnu ulogu na kulturno-umetničkoj sceni Srbije i regiona i okuplja veliki broj umetnika, književnika, filmofila i ljubitelja kulture i umetnosti. Ponosni smo na tu činjenicu. U narednih šest dana će leskovačka publika svake večeri uživati u takmičarskim predstavama i bogatom pratećem programu“.

Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, istakla je da je amaterizam ljubav prema onome što se radi.

„Zato festival amaterske pozorišne režije iz godine u godinu sve više napreduje, sve se više razvija i postaje jedna od značajnijih manifestacija koju organizuje Leskovački kulturni centar. Počelo se skromno, a evo danas proslavljamo prvi značajniji jubilej. U prvom desetleću Festival je kvalitetom sadržaja i odličnom organizacijom uspeo da se nametne kao mali, a veliki festival Leskovačkog kulturnog centra. Danas FAPOR ima izgrađenu publiku za predstave, koje po kvalitetu izvođenja kao da su profesionalne. FAPOR neguje ljubav prema glumi, prema pozorišnoj sceni, ljubav prema umetnosti“.

Jubilarni, 10. FAPOR je svečano otvorio glumac Slobodan Boda Ninković, koji je naveo:

„Daleke 1974. godine počeo sam amaterizmom da se bavim u svom rodnom Smederevu. Amaterizam je osnova i baza za bilo kakav dalji rad u profesionalizmu. I mnoge moje kolege su takođe počele u amaterizmu i zato mislim da je ovo vrlo značajno. Postojao je jedan period kada je amaterizam krenuo malo da popušta, ali mislim i da sve lokalne zajednice treba da daju šansu mladim ljudima da organizuju i kvalitetno troše vreme. Tako ćemo, naravno, dobiti i one koji mogu da pređu u profesionalizam. Ne zbog profesionalizma, nego zbog uživanja koje amaterizam donosi“.

Check Also

Planinarsko društvo „Dubočica“ objavilo Godišnji plan akcija: Radan, Suva Planina, Alpi, Vardenik, Babička gora, Prokletije, Triglav, Kukavica, Šar planina …

Planinarsko društvo „Dubočica“ objavilo je na svojoj fejsbuk stranici Godišnji plan akcija za 2023. godinu …

Оставите одговор