hotel bell

Sutra su Mitrovske zadušnice

Zadušnice, praznik u pravoslavnoj crkvi koji je posvećen mrtvima (upokojenima). Praznuje se uvijek u subotu jer je u bogosluženjima po crkvenom pravilu subota dan za pomen svim mučenicima i upokojenima pa se stoga i u bogoslužbenim pesmama vernici molitveno obraćaju za spasenje svojih upokojenih.

U crkvenoj godini određeni su za upokojene dani četiri puta godišnje i to: zadušnice u prvoj polovini oktobra (11. X. po novom, 28. IX po starom kalendaru), u narodu poznate kao Miholjske zadušnice zato što bivaju o Miholjdanu. Druge zadušnice uvek se služe u prvu subotu novembra i u narodu su poznate kao Mitrovske zadušnice. Te zadušnice su uvek u subotu pre praznika Sv. velikomučenika Dimitrija. Treće zadušnice su pokretne i vezane su uz pripremu za početak uskršnjeg posta. I četvrte zadušnice uvek su u subotu uoči praznika Silaska Sv. Duha na apostole (Duhovi).

Različiti su običaji u narodu povodom zadušnih praznika. U te se dane moli na svetoj liturgiji, na parastosima, prekađivanjem grobova i pomenima za spasenje svih onih koji su usnuli s nadom na „vaskrsenje“ i život večni.

Check Also

Ništa od revanša: “Dubočica“ nije mogla do potpunog preokreta protiv gostiju iz Prokuplja

Leskovčani su večeras, pred svojom publikom, od “Topličanina“ poraženi gotovo na identičan način kao jesenas, …

Оставите одговор