Početna / DRUŠTVO / U Leskovcu održana akcija dobrovoljnog davanja krvi
hotel bell

U Leskovcu održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Do 14 sati, u akciji dobrovoljnog davalaštva u sedištu leskovačkog Crvenog krsta, jedinice niške Transfuzije prikupile su 4o jedinica krvi, a odziv bi, prema procenama trebalo da bude veći nakon što se završi druga smena u leskovačkim fabrikama.

Miljan Adžić višestruki je davalac krvi, pa ni danas nije bilo zdravstvenih smetnji da se priključi akciji.

„Krv sam dao 15-ak puta do sada, a ja sam, kao i mnogi davaoci nasledio porodičnu tradiciju. Moj otac je za nekoliko decenija krv dao 1oo-ak puta, ali ga godine i bolest sprečavaju da se i dalje odaziva akcijama. Pamtim da je tokom davalačkog staža, ispunio bar pet knjižica u kojima se učešće evidentira. Smatram da svako ko može, treba da da krv. Zdravim ljudima to ne škodi, a nekome može značiti život.

Miljan ističe da je, vaspitavan u duhu humanosti, ponudio da donira i koštanu srž, ali je na nagovor stručnjaka odustao. Smatra da možda nije bilo pogodan trenutak, ali naglašava da od te ideje nije odustao, ukoliko treba.

„Želim da budem i donor, ali ne znam kome i gde da se javim. Puno sam slušao o donorstvu, o značaju koje ono ima za spasavanje ljudskih života i rado bih se priključio i tom pokretu. Smatram da, ipak, gradjani nemaju dovoljno informacija o tome, kako bi pobedili predrasude. Čujem da će nas sad novi zakon, ako se izričito ne izjasnimo drugačije, sve smatrati donorima i mislim da je to dobro, kako bi se spasili mnogi životi.

Četvrta akcija dobrovoljnog davalaštva, po novom sistemu, u Leskovcu protiče na zadovoljstvo ekipa iz niške Transfuzije.Odziv je izuzetan, kao i protekla tri puta, ali bih želeo da se zahvalim leskovačkom Crvenom krstu, bez čijeg angažovanja sigurno ne bi bilo tako.

„Do sada smo prikupili 4o, a verujem do kraja akcije, da ćemo premašiti dosadašnji prosek od 5o jedinica krvi. Pored višestrukih davalaca, sve je više novih, medju njima najviše školaraca. Moram da kažem da smo, zbog promene sistema, očekivali manji pad u odazivu akcijama. Tako je i bilo, ali se sada stvari ponovo vraćaju u normalu. Zalihe krvi su stabilne, dvodnevne-trodnevne, a da bi takve ostale potrebno je da se dobrovoljni davaoci u  što većem broju uključuju u akcije, kaže doktor Dejan Obradović.

Akcija se odvija kao deo programa obeležavanja Nedelje Crvenog krsta, a sutra će davaocima, prijateljima, donatorima , volonterima i saradnicima, koji su dali doprinos ostvarivanju humanih  zadataka i ciljeva organizacije, biti uručena priznanja.

S.Ć.

Pogledaj takodje

ŽFK „Vučice“ iz Vučja – ponos i budućnost fudbala i ženskog sporta u leskovačkom kraju

Ženski fudbalski klub „Vučice“ iz Vučja ostvario je veliki uspeh plasmanom na finalni turni Kupa …

Jedan komentar

  1. A cover slika ovog posta je katastrofa ? kao da ga gledam i govorim „moram li doktore“? Deset min me snimaste ne mogaste bolju sliku da stavite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *