Home / DRUŠTVO / U Jablaničkom okrugu “manjak“ osmaka-upisni planovi dovedeni u pitanje
hotel bell

U Jablaničkom okrugu “manjak“ osmaka-upisni planovi dovedeni u pitanje

Srednje škole su upisne planove za narednu školsku godinu Ministarstvu dostavile još krajem prvog polugodišta, ali su oni preambiciozni, ocenila je načelnica Školske uprave, Marina Ilić.

U Jablaničkom okrugu ove godine osmi razred završava 149 učenika manje i ta činjenica umnogome određuje upisne planove za narednu:

– U februaru ćemo imati sastanke na kojima ćemo se detaljnije baviti ovom temom, ali je izvesno da, u odnosu na faktičko stanje, planovi mogu odstupati za najviše 3 procenta, a mi trenutno imamo odstupanja od 30 posto. Tada će nam se pridružiti predstavnici lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, Regionalne komore. Dualno obrazovanje uvedeno je kako bi se pratile potrebe privrede za kadrovima i možemo da se pohvalimo da u tom projektu imamo nekoliko škola. Prošle godine je, recimo, bilo potrebe za tapetarima, a mi nemamo profil koji školuje za to zanimanje. Na drugoj strani, gomilamo kadrove koji sutra ne mogu naći zaposlenje. Zato moramo pažljivo da uradimo planove.

Načelnica Ilić je podsetila i na činjenicu da su proteklih godina bez kvota ostajale škole sa stopostotnim upisom, kao što su Tehnička, Medicinska i Trgovinsko-ugostiteljska.

– Pčinjski okrug nema taj problem, jer ima dovoljno dece, a mi rizikujemo da preambicioznim upisnim planovima, dovedemo do gašenja pojedinih škola. Možda je rešenje u integraciji obrazovnih ustanova, ali treba dobro razmotriti načine na koje je to moguće uraditi.

Predsednica Aktiva direktora srednjih škola, Dragana Cvetanović je, nešto ranije, zatražila od načelnice Školske uprave podršku za realizaciju već gotovih upisnih planova.

Check Also

Mišići se uskoro useljavaju u novi dom!

Mića i Tamara Mišić, sa sinovima Mihajlom i Božidarom, zahvaljujući inicijativi i akciji Fondacije “Pokreni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.