Home / DOGAĐAJI / Do kraja jula kanjon reke Vučjanke dobija modernu turističku infrastrukturu
hotel bell

Do kraja jula kanjon reke Vučjanke dobija modernu turističku infrastrukturu

Prošle godine je lokalna samouprava grada Leskovca preko Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga počela sa sprovođenjem projekta „Povezivanje bisera’’.

Radi se o projektu koji se realizuje preko programa prekogranične saradnje Republike Srbije i Severne Makedonije koji finansira Evropska unija u cilju obezbeđivanja uslova za bolju i zajedničku turističku ponudu dva grada sa fokusom na popularizaciju kulturnih i prirodnih resursa za zajednički razvoj održivih turističkih proizvoda i destinacija, te podsticanje mogućnosti za poboljšanje kvaliteta i vidljivosti regionalnih prekograničnih turističkih ponuda kapitalizacijom i boljim korišćenjem prirodnog, kulturnog i istorijskog nasleđa.

U okviru projekta „Povezivanje bisera“, na lokalitetu kanjona Vučjanka biće sprovedeni radovi na turističkoj infrastrukturi u vidu uređenja prostora, staze i platoa, postavljanja urbane opreme za rekreaciju i zabavu – klupe, penjalice, ljuljaške, postavljanja solarne rasvete, vidikovaca i informativnih tabli. Takođe duž kanjona Vučjake biće trasirane, uređene i obeležene pešačke staze u dužini od 2,5 km, dok će makedonska opština preko ovog projekta izgraditi pristupni put do Stanečkih vodopada koji predstavljaju turistički biser ovog dela Balkana.

U duhu odlične saradnje i u cilju jačanja veza i razvoja dveju lokalnih zajednica, gradonačelnik Leskovca i predsednik Skupštine Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Cvetanović je sa gradonačelnikom opštine Kriva Palanka Saškom Mitovskim potpisao sporazum o razvijanju saradnje i uspostavljanju dugotrajnih odnosa između lokalnih zajednica u oblasti turizma.

„Pre svega želim da iskažem veliko zadovoljstvo što su danas sa nama partneri iz Srbije i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, čovek od kojeg se može mnogo naučiti o rukovođenju gradom i zalaganju za razvoj društvene zajednice. Kriva Palanka i Leskovac imaju mnogo potencijala, imamo mnogo kapaciteta za sportsko-rekreativni turizam, gastronomski, kulturni, verski i manifestacioni turizam. Stojimo vam na raspolaganju zajedno sa opštinskim timovima i civilnim sektorom kako bismo pokrenuli nove inicijative i vezu koju moramo da jačamo proširenjem oblasti saradnje.“

Gradonačelnik Cvetanović se zahvalio rukovodstvu Krive Palanke na gostoprimstvu i zaključio:

„Ovo je nastavak jedne nadasve pozitivne, i za naše dve lokalne samouprave izuzetno važne saradnje. Iako zbog pandemije virusa korona razvoj turizma nije oblast koja je prioritetna, mi imamo veliki potencijal jer smo kraj koji ima čime da se ponosi. Leskovac je grad na jugoistoku Srbije koji je sinonim za dobru turističku ponudu, Roštiljijadu, koja je prošle godine proglašena najboljom turističkom manifestacijom u Srbiji, Jašunjske manastire i brojna prirodna bogatstva, među kojima je i kanjon reke Vučjanke koji će preko ovog projekta biti komletno uređen, ali i promovisan u regionu.“

U toku je javna nabavka za određivanje izvođača radova. Završetak projekta očekuje do kraja jula. Tokom trajanja projekta će biti organizovano još nekoliko radionica čiji cilj je definisanje i unapređenje zajedničkih turističkih potencijala, kao i green weekends za mlade na kojima će biti prezentovani rezultati radionica i zajedničkih istraživanja.

Check Also

Mišići se uskoro useljavaju u novi dom!

Mića i Tamara Mišić, sa sinovima Mihajlom i Božidarom, zahvaljujući inicijativi i akciji Fondacije “Pokreni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.