Home / DRUŠTVO / Svetu će, do 2030. godine, nedostajati 7,5 miliona medicinskih sestara: Evropi će “faliti“ tri i po hiljade srednje-stručnog kadra
hotel bell

Svetu će, do 2030. godine, nedostajati 7,5 miliona medicinskih sestara: Evropi će “faliti“ tri i po hiljade srednje-stručnog kadra

Svetska zdravstvena organizacija nedostatak stručnog medicinskog kadra smatra najvećim globalnim problemom u zdravstvu, a to se posebno odnosi na medicinske sestre i tehničare. U Srbiji se manjak srednjestručnog kadra, svakog dana sve više oseća

Osim sa pandemijom, koja već dve godine maksimalno isrcpljuje zdravstvene sisteme većine zemalja na planeti, oni se suočavaju sa problemom nedostatka medicinskih radnika, posebno sestara i tehničara:

– To je najveći globalni problem. Kadrovi se “odlivaju“, pa mnoge države uskoro neće imati s čim da rade. Procena je Svetske zdravstvene organizacije da će za manje od deset godina, na nivou planete nedostajati preko 7 miliona sestara, a Evropa će se susresti sa manjkom od 3,5 hiljade ovog stručnog kadra. Srbija deli sudbinu drugih zemalja, a činjenica je da se na konkurse koje raspisujemo, gotovo i ne javljaju kvalitetni kadrovi. Suočeni smo često sa činjenicom da nam se javljaju samo prekvalifikanti, a znamo kakvim i kolikim znanjem oni raspolažu, kaže Radmila Nešić, predsednica Saveza udruženja medicinskih radnika Srbije.

Evropa je privukla veliki broj zdravstvenih radnika iz Srbije i Zapadnog Balkana, iako država poslednjih godina, povećanjem plata, stvaranjem boljih uslova rada i nabavkom moderne opreme, pokušava da ih zadrži ovde:

– Mnogo je naših kolega otišlo. Neki su se, doduše, vratili, ali je to mali broj. Stanje jeste bolje nego proteklih godina, ali nije dovoljno. Ljudi moraju da se rasterete. Ne može niko da radi za dvoje. Mislim da imamo najviše medicinskih škola u regionu, a opet kuburimo sa kadrovima. Osim toga, medicinska sestra u Srbiji ima, u proseku, između 45 i 55 godina. Stalno se podmlađujemo, ali to nije dovoljno. Kad izračunate koliko državu košta njihovo školovanje i konstatujete da oni samo odu, zamislite se na čiju je to štetu. Mislim da je to i na štetu ovih mladih ljudi, jer im je mesto ovde.

Glavni medicinski tehničar Opšte bolnice Leskovac, Aleksandar Stojanović, potvrdio je da i ova regionalna zdravstvena ustanova “kuburi“ sa kadrovima:

– Ne bih mogao da govorim o konkretnim brojkama, ali svakako nedostaju medicinske sestre i tehničari. Gotovo svakodnevno se obraćamo resornom Ministarstvu i ne mogu da kažem da ne nailazimo na razumevanje. Prošle godine smo zaposlili značajan broj srednje-stručnog i visokoškolskog kadra, ali potreba za njim i dalje postoji. Dobrom reorganizacijom “krpimo rupe“, kako ne bi trpele ni službe, ni pacijenti, ali je potreban prijem određenog broja sestara i tehničara. Leskovačka bolnica je regionalnog tipa, što znači da sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu ovde dobijaju građani sa teritorije čitavog okruga.

Stojanović dodaje da će, do kraja godine biti novih konkursa za prijem zdravstvenih radnika, posebno medicinskih sestara i tehničara.

Check Also

Leskovac bogatiji za tri devojčice i četiri dečaka

Lepe vesti stižu iz porodilišta Opšte bolnice Leskovac. U danu za nama Leskovac je postao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.