Home / DRUŠTVO / Centralna republička proslava u Leskovcu u čast medicinskih sestara
hotel bell

Centralna republička proslava u Leskovcu u čast medicinskih sestara

Najboljim medicinskim sestrama iz čitave Srbije, na današnjoj Svečanoj akademiji u Leskovcu, dodeljena su priznanja za požrtvovan i predan rad

Želimo da nam se protekle dve godine nikada više ne ponove, jer nas je pandemija fizički i emocionalno potpuno iscrpla. Ovim rečima je predsednica Saveza udruženja medicinskih radnika Srbije, Radmila Nešić, počela pozdravnu reč na Centralnoj proslavi obeležavanja 12. maja, Međunarodnog dana medicinskih sestara.

– Nekoliko stvari ne smemo da zaboravimo. Najpre, pandemija, uprkos relaksiranju mera, još uvek nije završena. Drugo, ogroman teret tokom poslednje dve godine podneli su zdravstveni radnici, medicinske sestre posebno. Na kraju, više od 60 naših kolega je posvećenost poslu platila životom. To nikada ne smemo da smetnemo s uma, jer su životi nenadoknadivi. Država je davala podršku, ali se bojim da nije dovoljno. Ne u novcu, njega je uvek nedovoljno, već zbog činjenice da ćemo posledice pandemije tek osećati, pre svega zdravstvenih, koje nosi. A njihovo ublažavanje će ponovo biti zadatak medicinskih radnika.

Valentina Mitić, predsednica Društva sestara i tehničara Srbije, izrazila je zadovoljstvo što se bar simboličnim poklonima, kao malim znakom pažnje, ukazuje poštovanje ovoj važnoj struci:

– Medicinske sestre koje danas nagrađujemo, kandidovane su od strane svojih kolega, a to je, verujem, najveće priznanje. Naša asocijacija je jedna od najbrojnijih u Srbiji i ponosna sam na svoje zanimanje. Mislim da je nepriznavanje kvalifikacije, jedan od najvećih problema ove struke. Školovanje medicinskih sestara traje četiri godine u školama koje svuda u Srbiji važe za vrlo zahtevne. Tokom tog perioda, sestre, osim teorijskog, stiču i praktična znanja. Na drugoj strani, ovaj odgovoran posao rade i prekvalifikovani kadrovi, sa nekoliko meseci edukacije. Što se tretmana, pa i zarade tiče, mi smo sutradan izjednačene. To vas profesionalno povređuje i ponižava.

Udruženje zdravstvenih radnika Jablaničkog okruga ističe da ova esnafska organizacija, pre svega ima zadatak da konstantno edukuje “medicinare“:

– Pandemija nam je potpuno poremetila redovne godišnje programe, ne samo zbog toga što su zdravstveni radnici “padali s nogu“ od posla, već i zbog činjenice da okupljanja, pa ni stručni skupovi, nisu bili dozvoljeni. Uprkos svemu, učili smo onlajn i na taj način stvorili mogućnost za produženje licence, bez koje se ne može raditi. Trudimo se da pratimo zbivanja u savremenoj medicini i stalno dopunjavamo svoje znanje. Naše udruženje, na teritoriji Jablaničkog okruga, broji 1.520 članova i oni čine više od 90 procenata ukupnog broja zdravstvenih radnika. Uslovi rada se poboljšavaju, ali tek očekujemo dodatnu standardizaciju i nabavku nove opreme, kao važnog faktora kvalitetne zdravstvene usluge, naglasio je predsednik, Goran Dimitrijević.

Osim medicinskih sestara iz čitave Srbije, priznanja su dobili i najbolji učenici medicinskih škola iz naše zemlje.

Check Also

Leskovac bogatiji za tri devojčice i četiri dečaka

Lepe vesti stižu iz porodilišta Opšte bolnice Leskovac. U danu za nama Leskovac je postao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.