Međunarodni institut za ukus iz Brisela (International Taste Institute), vodeća organizacija za ocenu i sertifikaciju ukusa, dodelio je nagrade za prvoklasan ukus (Superior Taste Award) premijum proizvodima iz Srbije, navodi se u saopštenju. Jedan od pet nagradjenih je ajvar koji proizvodi leskovačka “Strela”.
Pet tradicionalnih srpskih proizvoda – suve šljive, namaz od malina, hladno ceđeno ulje od semena bundeve, sirovi med sa liofilizovanom šljivom u prahu i ajvar, dobili su najpoznatiji, nezavisni svetski sertifikat iz oblasti prehrambenih proizvoda široke potrošnje.
USAID Projekat za konkurentnu privredu, podržao je srpske proizvođače visokokvalitetne hrane u trci za ovu prestižnu nagradu sa hiljadama drugih proizvođača hrane i pića iz skoro stotinu zemalja.
Sertifikat „Superior Taste Award” potvrda je visokog kvaliteta, a proizvođači nagrađenih proizvoda stiču značajnu prednost u odnosu na domaću i međunarodnu konkurenciju, jer ih sertifikat preporučuje potrošačima”, navodi Aleksandar Pavlović, direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu.
O ukusu i kvalitetu , odlučivalo je 200 vrhunskih svetskih kuvara i somelijera , kako bi na objektivan i profesionalan način odlučivali o najboljima.
„Glavni kuvari čuvenih restorana, veliki majstori odlikovani mišelinovim zvezdicama, nosioci titula najboljih somelijera probali su na slepo najraznovrsnije proizvode iz celog sveta: oni koji su ostavili najjači utisak na žiri dobili su nagradu „Superior Taste Award”.
Predstavnici domaćih nagradjenih kompanija – Agranela iz Valjeva, Real Red Raspberry iz Bečeja, Ecovital iz Bikić Dola, Happy Honey iz Kučeva i Strela iz Leskovca, prisustvovaće ceremoniji dodele nagrada 24. juna u Briselu.
Ovu jedinstvenu priliku iskoristiće da promovišu srpsku industriju visokokvalitetne hrane u inostranstvu, kao i da istraže nove poslovne mogućnosti sa kuvarima, somelijerima, predstavnicima evropskih maloprodajnih lanaca i distributerima.
S.Ć.