Home / DRUŠTVO / Sutra je Ivanjdan – Evo koji su običaji i verovanja za sreću i napredak
hotel bell

Sutra je Ivanjdan – Evo koji su običaji i verovanja za sreću i napredak

Ivanjdan (Ivandan) je hrišćanski je praznik kojim se obeležava rođenje Svetog Jovana Krstitelja, 7. jula po gregorijanskom, odnosno 24. juna po julijanskom kalendaru.
Kod Srba na ovaj dan se stavi venac od ivanjskog cveća (koji se zove Ivanjski Venac) na vrata kuće.

Ovaj praznik je najveći uoči Petrovdana, a pada u sred Petrovdanskog posta pa se sutra posti na ulju.

Ivanjdan je i devojački praznik jer je čitav niz rituala poveren devojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivandana devojke pale ivandanjske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence.

Veče pred Ivandan devojke su brale ivansko (žuto ili crveno) i petrovsko (plavo) cveće, a zatim od tog cveća plele vence koje su potom stavljale na sve zgrade, torove, vrata, njive, livade, pa i na krst u selu.Ivanjdanski venci predstavljaju sunce i kaće se sa desne strane kućnih vrata kako bi porodicu sačvali od zla.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Ivanjdan bratime i kume, a zatim se kupaju u reci da voda odnese urok, zli usud ili bolest.

Ukoliko je žena imala nekoliko uzastopnih pobačaja, na dan Svetog Jovana posećuje osobe koje nose ime Stana ili Stanka. Ako ih ima više, obilaze svaku kuću, uzimaju strukove trave iz venčića i prave svoj venac. Sa njim na glavi kupaju se u reci i veruju da će im sledeća trudnoća uspeti.

Check Also

Novi Amerikanac u Zdravlju: Jacob Lampkin pojačao Zdravlje

Amerikanac Jacob Lampkin novo je pojačanje leskovačkog Zdravlja. Lampkin u Zdravlje dolazi iz australijske NBL1 …

Оставите одговор