Šumane: Skriveni dragulj lebanskog kraja

U zelenom zagrljaju opštine Lebane, skriveno kao dragulj u srcu Jablaničkog okruga, leži selo Šumane – mesto gde se tradicija i priroda prepliću u harmoničnu celinu. Sa svojih 1.394 stanovnika prema popisu iz 2011. godine, Šumane predstavlja autentičnu sliku ruralnog života u Srbiji.

Stanovnici Šumana posvećeni su poljoprivredi, uzgajajući voće poput šljiva, višanja i malina, čime održavaju duh i ekonomiju sela. Ovaj izbor nije samo ekonomski, već i kulturni, jer voćnjaci predstavljaju srce i dušu ovog pitoresknog mesta.

Selo je okruženo neizmernom lepotom prirode, uključujući šume koje nude utočište od svakodnevnog života i priliku za opuštanje i rekreaciju. Ovi netaknuti pejzaži ne samo da čine Šumane idealnim mestom za stanovanje, već i za posetioce koji traže mir i dodir sa prirodom.

Infrastruktura sela je dobro razvijena, sa renoviranom crkvom i osvetljenjem koje doprinosi bezbednosti i estetici. Ovo je dodatni korak ka stvaranju prijatnog i funkcionalnog okruženja za sve stanovnike.

Šumane nije samo selo, već živi muzej tradicije i kulture. Ovde se neguju stari običaji i vrednosti, pružajući posetiocima priliku da dožive autentični način života koji se prenosi s kolena na koleno. Legenda koja prati selo dodaje dodatnu čar, otkrivajući priče o hrabrosti i istrajnosti ovog mesta.

Sa svojom kulturnom i prirodnom vrednošću, Šumane je idealno mesto za one koji žele da dožive pravi duh Srbije. Poseta ovom selu pruža priliku da se uživa u miru, tradiciji i prirodnim lepotama koje Srbija ima da ponudi. Legenda kaže da je naziv Šumane nastao iz istorijskih događaja, dodajući samo još malo mističnosti ovom već čarobnom mestu.

Ovo nije samo geografsko mesto na karti, već živi entitet sa bogatom istorijom i kulturom. Za one koji žele da se izgube u netaknutoj prirodi i dožive autentični duh Srbije, Šumane je destinacija koja će ostati urezana u sećanju.

FOTO: Milan Mili Stojanović

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Lebane. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Gori još neuseljena zgrada u centru Leskovca(FOTO/VIDEO)

U centru Leskovca danas posle podne došlo je do požara u novoizgrađenoj, još neuseljenoj zgradi. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *