Home / DOGAĐAJI / Stotine Leskovčana dočekalo mošti Svete Petke
hotel bell

Stotine Leskovčana dočekalo mošti Svete Petke

Ostaci ruke velike svetiteljke u pratnji Episkopa niškog Arsenija i brojnog sveštenstva, stigli popodne u Crkvu Odžakliju, gde će biti izloženi do 19.oktobra

Veliki broj vernika, okupljen u porti Crkve Sveta Trojica u Leskovcu, dočekao je danas popodne mošti Svete Prepodobne mati Paraskeve, u hrišćanskom svetu poznatije kao Sveta Petka. Deo ruke velike svetiteljke, u srebrnoj kutiji, u pratnii sveštenstva uneo je Vladika niški Arsenije, a potom su izloženi u Staroj crkvi.

Episkop Arsenije je služio i svetu Liturgiju posvećenu Svetoj Petki, a svečanoj atmosferi je doprinelo pojanje Crkvenog hora “Branko“.

– Zahvaljujući blagodarnosti Partijarha srpskog Porfirija, a uoči njenog velikog praznika, deo svetih moštiju Svete Paraskeve, koji se čuvaju u gradu Jošiju u Rumuniji, dobili smo na poklonjenje. Na blagoslov svima nama, da bi se naša vera okrepila i da bismo istrajali u ovim velikim oskušenjima, koja su zadesil čitav svet. Duh sveti, koji deluje kroz mošti svetaca, pomaže nam da koračamo putem jevanđeljskog življenja. Velika Svetiteljka bila je mučenica bez krvi. Sveta Petka živela je u surovoj Jordanskoj pustinji, a samo oni koji su posetili Svetu zemlju, zna kako je surova Jordanska pustinja i prostoje ljudskom umu nepojmljivo, kako je u takvim uslovima mogla da živi ova svetiteljka Božja, rekao je, u onbraćanju okupljenim vernicima, Vladika Arsenije.

Mošti Svete Petke, koja se posebno smatra zaštitnicom žena, dece i porodice, u Crkvi Odžakliji će biti izložene do 19. oktobra, a potom u hramu u Aleksincu.

Čudotvorne mošti Svete Paraskeve, seljene su, posle njene smrti, mnogo puta, a 1641. na molbu i o trošku moldavskog gospodara Vasilija Arbanasa, prenete su u rumunski grad Jaši, gde se i danas nalaze, osim dva prsta šake, koji se čuvaju u crkvi Ružici na Kalemegdnu.

Check Also

Jelena Bačić Alimpić 2. decembra u Grdelici

Grdelica će 2. decembra imati priliku da ugosti spisateljicu Jelenu Bačić Alimpić, koja će promocisati …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *