hotel bell

Srbija ponosna na svoje vatrogasce koji su od požara spasili grčko naselje Nea Anhialos

Juče je u Nišu ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić dočekao srpske vatrogasce spasioce koji su se borili sa vatrenom stihijom koja je pogodila Grčku.

Gašić je vatrogascima herojima, koji su u izuzetno teškim terenskim uslovima i na ekstremno visokim temperaturama gasili velike požare štiteći ugroženo stanovništvo na području grčkog grada Volos, rekao da su svojom hrabrošću i sposobnošću još jednom potvrdili spremnost naše zemlje da pomogne i pruži podršku svima kojima je potrebna.

“Odmah nakon dogovora predsednika Vučića i grčkog premijera Micotakisa i trenutka kada sam vam izdao nalog da krenete put Grčke, vi ste bili spremni i bezuslovno ste se stavili na raspolaganje našim grčkim prijateljima. Dali ste sve od sebe, spasili više desetina domova ljudima koji su strahovali da će njihova kuća biti sledeća zahvaćena neumoljivom vatrom, poručio je ministar.

On je naglasio da je cela Srbija ponosna na hrabrost, humanost, solidarnost i prijateljstvo koje su srpski vatrogasci iskazali u spasilačkoj misiji u Grčkoj.

“Takva jeste naša Srbija, naš narod i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, izjavio je Gašić i najavio da će Ministarstvo nastaviti da ulaže u dodatnu opremu pripadnika Sektora za vanredne situacije i u njihove obuke za angažovanje u specijalističkim timovima u svim vanrednim situacijama.

Ministar je podsetio na to da su oni od početka ove godine bili angažovani u 16.656 vanrednih događaja, iz kojih je spaseno 1.097 ljudi.

Vođa Vatrogasno-spasilačkog tima Davor Vidović istakao je da je najvažniji cilj tima bio zaštita života grčkih građana.

“Vatrogasno-spasilački tim od 36 vatrogasaca-spasilaca i dva člana medicinskog osoblja, sa 14 vozila, od 25. jula do juče, zajedno sa grčkim kolegama vatrogascima, davao je sve od sebe da ispuni zadatke koji su pred njega postavljeni, a naš najvažniji cilj je bio da zaštitimo živote i imovinu grčkih građana na teritoriji gde smo dejstvovali, ukazao je Vidović naglasio da su posebno ponosni na to što su uspeli da zaustave požar i odbrane naselje Nea Anhialos. Zajedno sa grčkim kolegama, dobrovoljcima i meštanima postavili smo jaku odbranu protiv izuzetno opasnog požara koji se širio ka ovom naselju i tom prilikom uspeli smo da spasemo najmanje 40 kuća u Nea Anhialosu i zaustavimo požar, na čemu su nam meštani i grčke kolege neizmerno zahvalni, naveo je vođa Vatrogasno-spasilačkog tima.

On je iskazao zahvalnost grčkim spasilačkim službama na izuzetnoj saradnji, kao i svim kolegama u Srbiji koji su našem timu pružali logističku i moralnu podršku.

Srbija je u Grčku, sa kojom neguje prijateljske bilateralne odnose, prethodnih godina upućivala svoje vatrogasno-spasilačke timove u akcije pružanja pomoći ovoj zemlji u gašenju požara.

Sa grčkim kolegama naši vatrogasci borili su se protiv velikih požara 2007. godine na Peloponezu, 2012. godine u neposrednoj blizini manastira Hilandar, kao i u avgustu 2021. godine na ostrvu Evija.

Check Also

“Zastavom” udario osamdesetdvogodišnju ženu koja je preminula od zadobijenih povreda

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *