hotel bell

Solarni paneli vraćeni na lokaciju, raskinut ugovor, grad traži novog partnera

Solarni paneli, kao deo planiranog, a nikad realizovanog projekta solarne elektrane, vraćeni su na plac u Biljanici, ali, kako kaže gradonačelnik Cvetanović, zbog zastarele tehnologije, verovatno neće moći da budu korišćeni

Ugovor sa firmom koja je bila zadužena za izgradnju solarne elektrane je raskinut, a lokalna samouprava će tražiti novog parnera za realizaciju ove investicije:

– Solarni paneli su vraćeni na lokaciju, a vi znate kome je ona pripadala i kako je kupljena. Neki paneli nedostaju, ne znam tačno koliko. To će ustanoviti popisna komisija, jer moramo da znamo šta imamo od onog što smo platili, a platili smo 90 posto završenih radova. Na moje insistiranje paneli su vraćeni i na sve primedbe da će ih vremenski uslovi ili ljudi dodatno oštetiti, moj odgovor je bio: Vratite vi to u prvobitno stanje, a mi ćemo preuzeti dalju odgovornost. Kad se ugovor raskine, oni nemaju više ništa s tim, već grad. To je već zastarela tehnologija. Nama se ne isplati da ulažemo i tražimo partnera koji to hoće. Ko kod da kupuje, njemu će biti preskupo, ali u blizini te lokacije postoji slobodno zemljište, tako da tražimo partnera koji želi da kupi okolne privatne parcele.

Samo tako, procenjuje Cvetanović, potencijalnom partneru bi se investicija isplatila, jer će moći da se proširi, eventualno stavi u funkciju panele, ali i izgradi nešto novo.

Da podsetimo, projekat solarne elektrane je započet pre 11 godina. Za njenu izgradnju je Ministarstvo za prostorno planiranje tada odobrilo 2 miliona evra, a iz budžeta grada je opredeljeno pola miliona evra.

Investicija nije zaživela, a u međuvremenu je jedan deo solarnih panela oštećen, a deo nestao sa lokacije u Biljanici.

Check Also

Isplaćena jednokratna pomoć porodiljama

Danas je iz gradskog budžeta na ime jednokratne pomoći porodiljama isplaćen iznos od 980.000 dinara. …

Оставите одговор