Home / DRUŠTVO / SLIKA DANA: Rodilo za medalju
hotel bell

SLIKA DANA: Rodilo za medalju

Ono, što karakteriše ovu fotografiju i obezbeđuje joj preduslove za ulazak u kategoriju SLIKA DANA jeste činjenica da se radi o obilnom rodu vinjage, odnosno kućne vinove loze stare četiri godine, koja je plodove održala zahvaljujući stablu jedne kajsije

Naime, vinjaga u dvorištu Leskovčanina Vladimira Trajkovića, privlači poglede prolaznika ne samozbog obilnog roda, nego i zbog veličine i kvaliteta grozdova. Rasprostrla se vinova loza po celom dvorištu, ali je težište najplodnijih ogranaka, stablo kajsije:

– To je ranka i ove godine je, zbog povoljnih vremenskih prilika, cvetala čak dva puta i oba puta je mraz presudio većini cvetnih i lisnih izdanaka. Ono što je preostalo, donelo je rod slabog kvaliteta, ali većina grana je samo izdžikljala u visinu. Vinova loza je, našavši u njima oslonac, a privučena svetlom, takođe izbujala, pa su se listari pomešali sa strujnim i drugim kablovima. Iz straha da će napraviti štetu, bio sam primoran da grane kajsije posečem, a vinovu lozu preusmerim. Tako je od voćke ostalo samo stablo, a kad je vinjaga rodila, prosto se naslonila na njega.

Vladimir ocenjuje da bi se, pod obilnim rodom, a bez čvrstog oslonca, loza slomila. Iz istog razloga je izdanke razgranatog čokota usmerio ka svojim ogradama, što sada, kad je grožđe sazrelo, pravi predivnu sliku, koja malo koga ostavi ravnodušnim.

– Ovo je čudno i specifično parče zemlje, koje ume često da me iznenadi. Tako je, pre nekoliko godina, u sred zime i januarske hladnoće, u uglu bašte procvetala velika žuta ruža. To je bilo toliko neobično, da su se i novine zainteresovale za ovaj nesvakidašnji prizor.

Vladimir kroz šalu ističe da, iako zrelo, grožđe još uvek nije potpuno slatko i spremno za branje, te da će prednost pri konzumiranju imati komšije.

Check Also

U Covid bolnici preminuo još jedan Leskovčanin, na kiseoniki 51 pacijent

U leskovačkoj Covid bolnici u poslednja 24 časa umro je još jedan Leskovčanin od posledica …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *