Početna / DOGAĐAJI / Saveti za korišćenje testere
hotel bell

Saveti za korišćenje testere

Kada je u pitanju korišćenje testere, najvažnija stvar o kojoj treba misliti jeste bezbednost.

Pre kupovine bilo kakve testere treba sebi postaviti pitanja kao što su: Koliko sam iskusan u radu sa testerom? Za šta ću je koristiti? Koje su njene karaktestike?

Kako biste koristili ovaj alat bez bojazni od povreda koje se dešavaju i iskusnim drvosečama, navešćemo nekoliko saveta kako da koristite i održavate vaš aparat za seču.

Razlika između električne i motorne testere 

Prvo treba napraviti razliku između testera jer nisu sve testere iste. Da li vam trebaju električne testere izuzetnih performansi ili motorne testere velike snage? 

Ukoliko vam je potrebna testera kao pomagalo u kući ili radionici, električne testere su pravi izbor za vas jer se lako održavaju i jednostavne su za rukovanje, dok su sa druge strane motorne testere pouzdan partner u profesionalnim poslovima i seči debelih stabala.

Električne testere nemaju problem sa taloženjem benzina i ulja u karburatoru, a zbog nedostatka rezervoara goriva mnogo su lakše što ih čini idealnim alatom za početnike i hobiste. 

Takođe, održavanje električne testere je jeftinije jer se menja lanac, vodilica lanca i zupčanik, dok se kod motorne testere pored navedenog radi i godišnji servis, a redovno se sipa gorivo i ulje. Jedino ulje koje električna testera koristi je ulje za podmazivanje lanca. 

Mere bezbednosti pri korišćenju testere

Iako je čitanje upustva veoma nepopularno među korisnicima, u ovom slučaju bi trebalo pročitati priručnik kako bi obezbedili sebe i druge u svom radnom okruženju. 

Ono što vam je neophodno od zaštitne opreme su: šlem, zaštita za uši, zaštita za oči, duge zaštitne pantalone, radne rukavice i obuća sa čeličnim ojačanjem na prstima. Kada podešavate testeru budite sigurni da ste isključili motor, i nemojte rukovati alatom ako ste pod uticajem alkohola, umorni ili pijete određene lekove. 

Kako se pravilno koristi testera? 

Prilikom sečenja čvrsto držite testeru obema rukama, tako da vam palac i prsti obuhvataju oba rukohvata, jer će vam jak stisak pomoći da zadržite kontrolu nad testerom u slučaju da odskoči od povratne sile. Potrebno je da rukohvati budu suvi, odnosno bez ičega što bi pomoglo da vaši prsti skliznu. 

Testeru držite blizu tela, a pravilan položaj je onaj u kojem je levo stopalo ispred desnog. Savijte kolena a ne leđa, i uverite se da oko vas nema prepreka niti osobe u krugu od barem 3 metra.

Siguran lanac za bezbednu seču

Lanac jeste potrošna roba ali je izuzetno bitno odabrati odgovarajući lanac prema modelu testere, jer u suprotnom može doći do otkazivanja alata ili u gorem slučaju povrede onoga ko je koristi. Zato je veoma važno znati kako odabrati pravi lanac i kada ga treba zameniti.

Pri korišćenju testere lanac mora biti adekvatno zategnut, ni previše a ni premalo. Nikada nemojte zatezati lanac odmah nakon seče jer će se kod hlađenja dodatno skupiti pa će biti prezategnut. 

Kada ste dobro zategli lanac, onda se postarajte da je pravilno naoštren inače će se puno brže trošiti, što može dovesti do oštećenja i nesigurnosti u radu. 

Praktično, ako jednom zaseče kamen, lanac postaje beskoristan i potrebno je naoštriti ga odgovarajućim alatom. 

To su okrugla i ravna turpija, šablon za oštrenje kao i držač za panjeve kako bi ste mogli na njega staviti vodilicu (mač) testere i turpijati prema upustvima za turpijanje. 

Ali kako znati da lanac više nije oštar? Dobar pokazatelj je sila koja je potrebna pri sečenju – testera sa oštrim lancem radi većinu posla za vas, a vi samo treba da je usmerite. Piljevina koja je kao prašina je siguran pokazatelj da je lanac tup, jer je uobičajeno da ostaci budu malo krupniji.

Deo testere koji je najviše izložen habanju je donja strana vodilice, pa je preporučljivo pri svakoj zameni lanca okretati ga kako bi se ravnomerno trošio.Imajte uvek na umu da je testera napravljena samo za jednu svrhu, a to je da seče drvo. Nikako nemojte tokom rada lancem dodirivati kamenje ili zemlju jer može biti veoma opasno po vašu sigurnost.

/PROMO/

Pogledaj takodje

Fudbaleri Dubočice osvojili bod na gostovanju u Jagodini

Fudbaleri leskovačke Dubočice osvojili su bod u Jagodini i tako ostali u trci za opstanak …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *