hotel bell

Samostalno do bazena: Lift i specijalna stolica, od danas su na raspolaganju osobama sa invaliditetom u Leskovcu

Osobama sa invaliditetom, a posebno ljudima sa fizičkim hendikepom ili otežanim kretanjem, uživanje u leskovačkom bazenu, do sada je bilo moguće jedino uz nečiju asistenciju. Udruženje osoba sa multiplesklerozom je iniciralo, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja finansiralo postavljanje lifta za transport do drugog sprata Sportskog centra “Dubočica“ i nabavku specijalne stolice za ulazak u bazen

Završetak projekta promovisan je baš 3. decembra, kada se širom sveta obeležava Dan osoba sa invaliditetom. Tim povodom je u Leskovac stigao i resorni ministar Nikola Selaković:

– Ovaj dan ne služi da se setimo osoba sa invaliditetom, jer na njih moramo misliti i u njihovu korist raditi cele godine, već da, podvlačeći liniju, analiziramo urađeno i najavimo planove. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, tačnije naš Sektor za osobe sa invaliditetom, u prethodnom periodu radio je vrlo vredno. Jedan od rezultata su lift i specijalna stolica za ulazak u bazen. Njihova vrednost je oko 5 miliona dinara, ali je mnogo važnije koliku će on korist doneti, jer samo u Leskovcu imamo preko četiri hiljade osoba sa invaliditetom, čiji je rad organizovan u deset udruženja.

Jelena Milićević, potpredsednica Udruženja osoba sa multiplesklerozom, koja je priču sa liftom inicirala i pokrenula, zahvalna je što je resorno Ministarstvo imalo sluha za potrebe osoba sa invaliditetom:

– Samo osobe sa invaliditeom, čija je želja bila da samostalno koriste usluge bazena, znaju koliko su lift i stolica značajni. Neki od njih će, možda po prvi put ući u sportsku halu ili plivati u leskovačkom bazenu. Mi i naši partneri, trudimo se da stvorimo Srbiju bez barijera, jer tek tada će osobe sa invaliditetom moći da uživaju sva zagarantovana prava.

Ove godine se obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom obeležava pod sloganom: Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj, odnosno primena inovacija u podsticanju pristupačnijeg i pravednijef sveta“, a lift je upravo u skladu sa ovom težnjom, dodao je ministar Sleaković.

Ova pomagala su poslednja, ali daleko od toga da su jedina investicija u stvaranje uslova za ravnopravniji život osoba sa invaliditetom. Leskovac se, s pravom može nazvati primerom dobre prakse u ovoj oblasti:

– Razumevanje potreba osetljivih društvenih grupa i kreiranje usluga socijalne zaštite u skladu sa tim potrebama, jedan je od važnih koraka ka jačanju osetljivih grupa i društva u celini. Leskovac odgovorno pristupa unapređenju sistema socijalne zaštite i svoje resurse, ulaže u poboljšanje infrastrukture neophodne za bolje kretanje osoba koje koriste invalidska kolica. Neke od ustanova u gradu su posavile rampe, dok su dve, mehanizacijom unapredile pristup osobama sa invaliditetom u svoje objekte, istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

On je dodao da će se sledeće nedelje početi sa uređenjem platoa ispred Sportskog centra “Dubočica“, kako bi se osobama sa invaliditeim, ali i svim ostalim građanima, ulaz u objekat učinio pristupačnijim i bezbednijim.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор