Home / DRUŠTVO / Raste broj roditelja koji se ne odazivaju vakcinaciji dece: Imunizacija je obavezna, a odbijanje kažnjivo
hotel bell

Raste broj roditelja koji se ne odazivaju vakcinaciji dece: Imunizacija je obavezna, a odbijanje kažnjivo

Tokom 17. Evropske nedelje imunizacije, Svetska zdravstvena organizacija iznosi zabrinjavajuće podatke o konstantnom padu procenta dece podvrgnute obaveznoj vakcinaciji. Od pre nekoliko godina, i leskovački Dečji dispanzer ima sličnu statistiku

Doktorka Vesna Mičić, koja sa imunizacijom ima bogato iskustvo ističe da je, nažalost, antivakserski lobi poslednjih godina odigrao značajnu ulogu u promeni svesti roditelja:

– Ranije smo neodazivanje vakcinaciji beležili u nekim društvenim grupacijama, ali razlozi tada nisu bili protivljenje ovoj obavezi, već više nemarnost i neozbiljnost roditelja. Danas “antivaksera“ imate u svim socijalno-ekonomskim kategorijama, a mnogo je visokoobrazovanih koji odbijaju da vakcinišu svoju decu. Razlog treba tražiti, pre svega, u ubeđenju da su vakcine povezane sa autizmom, iako su brojne stručne studije i istraživanja, dokazali da uzročno-posledična veza ne postoji. Međutim, šteta je napravljena, a dezinformacije su, širom planete, dobijale sve veće dimenzije, poput grudve snega koja se kotrlja niz padinu.

Doktorka Mičić podseća da je vakcinacija za decu od rođenja do 18 godina, u Srbiji obavezna, njome se prevenira nastanak epidemija i dugoročno štiti zdravlje nacije:

– U kalendaru obavezne imunizacije je 11 monovalentnih, dvovalentnih i trovalentnih vakcina. MMR štiti od malih boginja, zauški i rubeole, OPV-om se prevenira dečja paraliza, DTP je namenjena zaštiti od difterije, tetanusa, velikog kašlja, BSG se daje protiv tuberkuloze, HB- akutnog hepatitisa. Dečji dispanzer nije prestajao sa vakcinacijom ni tokom pandemije, a prošle nedelje završili smo reviziju vakcinalnih katrona za predškolsku i školsku decu. Na osnovu utvrđenog stanja, poslali smo pozive roditeljima čija deca su “propustila“ termin za vakcinaciju.

Ključnu ulogu u zaštiti zdravlja svoje dece ima roditelj, a pred zdravstvenim radnicima je zadatak da ih uvere u činjenicu da je vakcina najbrže, najefikasnije i najjeftinije sredstvo za zaštitu od zaraznih bolesti:

– Vakcinacijom su mnoge bolesti u razvijenom svetu iskorenjene, ali uvek postoji opasnost da se, recimo iz Afrike prenese u Evropu. Dovoljno je da samo jedna karika u lancu bude prekinuta, pa da bukne epidemija. Jednu takvu smo imali pre tri godine, kada su se deca masovno zaražavala malim boginjama. One daju vrlo tešku kliničku sliku i mogu da izazovu brojne komplikacije i često imaju smrtni ishod. Tada su moje kolege na terenu obišle i najudaljenije kuće u kojima ima dece, kako bi ih vakcinisale.

Doktorka Mičić podseća da je vakcinacija obavezna, a postupanje suprotno Zakonu je kažnjivo:

– Revizijom mi utvrdimo koje dete je potpuno ili delimično vakcinisano, a koje ne. Pozivamo roditelje, jednom, dva puta. Ako se ne odazovu ili se odazovu, a odbiju vakcinu, rizikuju plaćanje kazne, jer slučaj preuzima zdravstvena inspekcija. Ali, ja apelujem na sve da strah od sankcionisanja ne bude motivacija za imunizaciju. Vakcinom čuvate zdravlje svoje dece. Čak i ako ste propustili neki termin, vakcinacija se nastavlja tamo gde se stalo. U svakom slučaju je bolje primiti vakcinu bilo kad, nego nikad.

Nekada je imunizacija pojedinim vakcinama bilo praćeno temperaturom, bolovima i drugim nus-pojavama, a danas su sredstva za zaštitu toliko osavremenjena da propratnih reakcija gotovo da i nema.

Bilo je, podseća se doktorka Mičić, roditelja koji su svoju decu vakcinisali i protiv covid-a, iako nisu imali obavezu. Vakcine su civilizacijska tekovina, kojom se, već dva veka, ljudi štite od zaraznih bolesti i njihov doprinos očuvanju svetskog zdravlja je nemerljiv.

Check Also

Mišići se uskoro useljavaju u novi dom!

Mića i Tamara Mišić, sa sinovima Mihajlom i Božidarom, zahvaljujući inicijativi i akciji Fondacije “Pokreni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.