Home / DRUŠTVO / Priče o rodama slušamo od malena – Danas je njihov dan
hotel bell

Priče o rodama slušamo od malena – Danas je njihov dan

Foto: wikipedia

Priče o rodama slušamo od malena – od onih da donose decu do verovanja da je sreća kad roda sleti na krov nečije kuće.

Danas je njihov dan! Roda u Srbiji ima najviše na području Vojvodine, a stanovnici govore da često viđaju gnezda ovih ptica u svojim gradovima. Na teritoriji grada Leskovca svoja gnezda Rode su svile nadomak Bogojevca, Vučja…

U zapadnim kulturama bela roda simbolizuje rađanje deteta. Kada bi roditeljima bilo teško da objasne detetu kako deca dolaze na svet, obično bi odgovarali sa „decu donose rode“, kao način da se izbegne odgovor. Ovo verovatno potiče od starog verovanja da rode donose sreću i blagostanje, i verovatno zbog toga što su pravile velika gnezda povrh dimnjaka na kućama, te je bilo lako zamisliti kako rode „spuštaju“ decu niz dimnjak u kuću. Zbog ovoga, roda se često prikazuje kako u kljunu nosi zavežljaj sa detetom unutra. Crvene pege koje imaju novorođenčad su se znale interpretirati kao rodini ugrizi, premda su u stvari kapilari koji ubrzo po rođenju izblede.

Bela roda je simbol Haga, u Holandiji, gde se nalazi oko 25% svih evropskih roda. Bela roda je i preovladavajući simbol Alzasa u istočnoj Francuskoj.

Check Also

Danas i sutra čišćenje divlje deponije u Vinarcu

Vikend akcija čišćenja i uređenja ovog vikenda organizuje se u Vinarcu. Pored uklanjanja deponije, u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *