Početna / DOGAĐAJI / Posle krsne slave, kola, pevanja uz gusle i Zlakuske lončarije, na listi UNESCA, uskoro bi trebalo da se nađe i šljivovica
hotel bell

Posle krsne slave, kola, pevanja uz gusle i Zlakuske lončarije, na listi UNESCA, uskoro bi trebalo da se nađe i šljivovica

Zahtev za stavljanje Srpske šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva, predalo je Ministarstvo kulture.

Ministarka kulture i potpredsednica Vlade, Maja Gojković je potvrdila da je ministarstvo podnelo zahtev Unesco-u. Ona je izrazila uverenje da će odluka o kandidaturi biti doneta do kraja naredne godine. Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i uporebom tradicionalnog pića od šljive.
Šljivovica proizvedena u našoj zemlji je tek 2016. godine od Evropske unije dobila sertifikat o geografskom poreklu i od tada nosi zaštićeno ime „Srpska šljivovica“.

Ministarka je i da bi sledeći potez na tom planu bio podnošenje zahteva da se na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, uvrsti naivno slovačko slikarstvo. Gojkovićeva je potvrdila da se po ovom pitanju deluje tiho i mirno, jer ne želi da se hvali potezima, nego postignutim rezultatima.

Na Unesco listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva, iz Srbije su već upisana četiri pojma: krsna slava, kolo, pevanje uz gusle i, prošle godine, Zlakuska lončarija.

foto: Kurir

Pogledaj takodje

ZDRAVLJE U PRVOJ LIGI: Ubedljiva pobeda Leskovčana u Beogradu za kraj jedne sjajne, šampionske sezone

Ubedljivom pobedom na gostovanju u Beogradu košarkaši Zdravlja su na najbolji mnogući način završili jednu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *