Početna / DRUŠTVO / Pomoćnik ministra poljoprivrede posetio Leskovac i najavio pomoć države
hotel bell

Pomoćnik ministra poljoprivrede posetio Leskovac i najavio pomoć države

U poljoprivredu država svake godine ulaže sve više para , a ove se investicija meri iznosom od 53 milijarde dinara, najavio je pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Aleksandar Bogićević, koji je u Leskovcu, sa gradonačelnikom Cvetanovićem, razgovarao o unapredjenju uslova za bavljenje ovom važnom granom poljoprivrede.

Kako je na teritoriji Leskovca registrovano 15.5oo aktivnih komercijalnih domaćinstava, to se poljoprivreda može smatrati ne samo najvažnijim segmentom privrede, već predstavlja i najveću razvojnu šansu našeg grada, rekao je gradonačelnik Cvetanović, dodajući kako je u jučerašnjem razgovoru sa predstavnikom jedne strane kompanije, od iste dobio uveravanja da su Leskovčani najvredniji i najodgovorniji radnici na jugoistoku Srbije.

-Ljudi su naš najvredniji resurs i najvažnija karika stabilnosti i razvoja. Poljoprivreda je u Leskovcu porodični posao i prenosi se s generacije, na generaciju, zajedno sa znanjem i iskustvom. Sledeći agrarnu politiku Vlade, trudimo se da proizvodjačima budemo solidni partneri. Uspeli smo da povratimo poverenje, poljuljano u nekom ranijem periodu, o čemu svedoči podatak o rekordnom broju poljoprivrednika prijavljenih za subvencije lane. Uprkos teškoj godini, sredstva namenjena za podršku, povećali smo za nekoliko hiljada. Ako se osvrnemo na poslednjih sedam godina, uspeli smo da obezbedimo subvencije za 6.3oo naših sugradjana, što je u novcu 216,5 miliona dinara.

Cvetanović je podsetio i na to da je lokalna samouprava, u saradnji sa ministarstvom, u proteklom periodu izdejstvovala ulaganje u rekonstrukciju putne infrastrukture u selima, kao i sanaciju atarskih puteva, elektrifikaciju polja.

Pomoćnik ministra, Aleksandar Bogićević nije mogao da, na početku obraćanja,ne primeti kako Leskovac od njegove poslednje posete izgleda modernije i uredjenije.

-Što se poljoprivrede tiče, raduje me da ovde, uprkos korona godini, podrška poljoprivredi , ne samo da nije izostala, nego je i uvećana, a koliko čujem, u 2021. planirano je za subvencije 40 miliona. Tako se na pravi način demonstrira stvarna briga za poljoprivrednike i čitave porodice u ruralnim sredinama. Veličina poljoprivrednih domaćinstava i relativno usitnjene parcele moraju postati prošlost, ako proizvodjači žele lepo da žive od svoje zemlje. Spas je u udruživanju, koje, već danas vidimo, pokazuje ozbiljne znake oporavka i razvoja. Ono što poljoprivrednicima treba, osim para, su i saveti stručnjaka, pomoć nauke, a poljoprivredne stručne službe im u svako doba stoje na usluzi i to besplatno.

Bogićević je izrazio uverenje da ćemo se uskoro izboriti sa koronom, ali, sve dok pandemija traje, obećao pomoć države. On je Jovicu Stojkovića iz Navalina, jednog od najuspešnijih povrtara na jugu Srbije, kao i rukovodstvo Zadruge “Zelena zvezda“ u Vinarcu, koje jeposetio, pozvao da prate konkurse i apliciraju za sredstva po desetak različitih konkursa, koje godišnje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede.

Pogledaj takodje

Leskovčani odu u Niš u kupovinu a vrate se vakcinisani

Foto:facebook dragan asotirovski Za nekoliko dana u tržnim centrima širom Srbije vakcinisano je 6.000 ljudi, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *