hotel bell

Pomen legendi srpske muzike – Tri decenije od smrti Tome Zdravkovića

Toma Zdravković, legenda srpske muzike rođen je 20. novembra1938. godine u Pečenjevcu u siromašnoj porodici a njegova velika želja je bila je postane veliki kompozitor.

Svoju karijeru započeo je u leskovačkoj kafani „Radan“ gde je prvi put uzeo mikrofon u ruke i zapevao. Od tada pa do današnjih dana on živi kroz svoje pesme. Teško je zamisliti bitan događaj u životu ljudi bez Tominih pesama koje se s pravom mogu nazvati hitovi za sva vremena.

Poslednji koncert i javni nastup imao je u Beogradu, u restoranu „Ambasador”, maja 1991. godine. Preminuo je u ponedeljak 30. septembra 1991. godine u Beogradu, u 53. godini života. Sahranjen je na Centralnom groblju u Beogradu, gde će se u četvrtak 30. septembra 2021.godine u 12 časova obeležiti 30 godina od njegove smrti.

Počast i pomen u znak sećanja na našeg Tomu, na mestu večnog počivališta, svojim prisustvom odaće njegova porodica,prijatelji, predstavnici gradova, kolege sa estrade i predstavnici medija.

Na dvadesetogodišnjicu smrti u Gradskom parku u Leskovcu je otkriven njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u selu Pečenjevce spomen ploča sa natpisom: „Dao sam vam dušu svoju…“.

U Pečenjevcu je 2014. godine otvoren restoran „Tomina priča“. U Beogradu je 28. septembra 2016. godine održan veliki koncert njemu u čast. O njegovom životu snimljeni su film i TV serija.

Check Also

Uprava carina prodaje 9 automobila, 3 motocikla i prikolicu – detalji o licitaciji

Na sajtu Uprave carina počelo je prijavljivanje zainteresovanih za javnu prodaju trajno oduzetih vozila koju …

Оставите одговор