Home / DRUŠTVO / Pokret “Nema nazad, iza je Srbija“, pomaže obnovu stare crkve u Donjem Stopanju
hotel bell

Pokret “Nema nazad, iza je Srbija“, pomaže obnovu stare crkve u Donjem Stopanju

Ratni veterani sa juga Srbije i članovi Pokreta “Nema nazad, iza je Srbija“ žele da pomognu u obnovi starog hrama Svetog Nikole u Donjem Stopanju, pa su ponudili da lično učestvuju u radovima

Kako za Dnevnik juga kaže Saša Stevčić, tamo službuje njihov ratni drug sa Paštrika, sveštenik Sava, pa je to i bio povod za priključenje akciji:

– Posetili smo ovu divnu svetinju, čija je rekonstrukcija u završnoj fazi. Od preostalih radova, neophodno je sanirati krovnu konstrukciju. U razgovoru sa našim bratom i saborcem, ocem Savom, saznajemo da je za ovaj posao neophodno nabaviti 3.000 crepova, letve i colovne daske, a mi ćemo doći da pomognemo u radovima. Koristim priliku i da pozovem sugrađane, ljude dobre volje i velikog srca da pomognu u obnovi Crkve Svetog Nikole u Donjem Stopanju i očuvanju pravoslavne vere,srpske kulture i baštine.

Unutrašnji radovi u staroj crkvi su gotovo završeni. Obnovljen je pod, a u toku je oslikavanje zidova.

Stara crkva u Donjem Stopanju posvećena Svetom Nikoli, sagradili su u 18. veku Leskovčani, jer im Turci u gradu nisu dozvoljavali izgradnju hrama. U crkvenom dvorištu su, sve do 1878. godine, i sahranjivani građani Leskovca (Wikipedia).

Zanimljivo je da se na groblju, pored crkve, nalazi i spomenik austro-ugarskim vojnicima iz Prvog svetskog rata, pomrlim od tifusa 1915. godine.

Gradnja nove crkve, inicirana i finansirana uglavnom od meštana i donatora, započeta je 2004. godine i u završnoj je fazi.

Foto: privatna arhiva

Check Also

Novi Amerikanac u Zdravlju: Jacob Lampkin pojačao Zdravlje

Amerikanac Jacob Lampkin novo je pojačanje leskovačkog Zdravlja. Lampkin u Zdravlje dolazi iz australijske NBL1 …

Оставите одговор