Početna / DRUŠTVO / Podaci NSZ-a: U Leskovcu smanjen broj nezaposlenih
hotel bell

Podaci NSZ-a: U Leskovcu smanjen broj nezaposlenih

Nacionalna služba za zapošaljavanje – Filijala Leskovac u prošloj godini sprovela je niz aktovnosti preko porograma koje su omogućile smanjenje stope nezaposlenih na teritoriji Jablaničkog okruga.

„Stopa nezaposlenih u Leskovcu po podacima RSZ-a za decembar 2019. godine iznosi 15,46%, što je manje u odnosu na 2012. kada je iznosila 24,29% – kazao je direktorNSZ-a Leskovac Dejan Stanković.

On je dodao da je na smanjenje stope nezaposlenosti od 2012. pa do 2019. uticalo otvaranje fabrika, ali i programi zapošljavanja , stručne prakse, koje ova ustanova godinama unazad praktikuje.

„Preko programa samozapošljavanja, lokalnog plana zapošljavanja, novih zapošljavanja i javnih radova podeljeno je 367 ugovora odnosno 610 lica je dobilo priliku za rad što iznosi 109.024.178,24 dinara. Preko programa stručne prakse, programa sticanja praktičnih znanja, programa obuke na zahtev poslodavca, obuke za tržište rada, obuke za tržište rada za osobe sa invaliditetom, kao i za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih podeljeno je 384 ugovora za 673 lica što iznosi 124.404.262,00 dinara.

„Pored finansijskih mera, Nacionalna služba za zapošljavanje realizovala je i nefinansijske mere u 2019. kao što su sajmovi zapošljavanja, klub za traženje posla, obuka za aktivno traženje posla, motivaciona obuka, usluge savetovanja, radionica za prevladavanje stresa, trening samoefikasnosti. Kroz ove obuke prošlo je oko 2000 lica – kazala je Danijela Trako šef odeljena za programe samozapošljavanja, obuke i preduzetništva. Takođe u svakodnevnom radu sa nezaposlenim licima, bavili smo se razgovorima na kojima su nezaposlena lica dobila informacije o pravima i obavezama za vreme nezaposlenosti i uslugama koje pruža NSZ – dodala je Trako.

Pogledaj takodje

ŽFK „Vučice“ iz Vučja – ponos i budućnost fudbala i ženskog sporta u leskovačkom kraju

Ženski fudbalski klub „Vučice“ iz Vučja ostvario je veliki uspeh plasmanom na finalni turni Kupa …

Jedan komentar

  1. Od iste sluzbe cekam vec 40 dana da mi stigne resenje o novcanoj naknadi ali nekim cudom nikako da stigne..nesposobnost i nerad su njihovo drugo ime,a za smanjenje nezaposlenosti najmanje su oni zasluzni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *