Home / DRUŠTVO / Počeo 14. Simpozijum u organizaciji Tehnološkog fakulteta u Leskovcu
hotel bell

Počeo 14. Simpozijum u organizaciji Tehnološkog fakulteta u Leskovcu

Međunarodnii naučni skup počinje u danu kada Tehnološki fakultet proslavlja 42. rođendan, a o savremenim tehnologijama, kako je najavljeno govoriće brojni naučni radnici iz Srbije i sveta

Čestitajući studentima, profesorima i svim ostalim zaposlenima Dan fakulteta, novoizabrani dekan Dragiša Savić istakao je da će svečanije obeležavanje rođendana biti ostavljeno za neka bezbednija vremena, ali i izrazio zadovoljstvo što se naučnom skupu odazvao veliki broj učesnika iz zemlje i inostranstva.

Dopisni član Srpske akademije nauke i umetnosti-suorganizatora Simpozijuma, profesor Vlada Veljković rekao je da ogranak SANU u Nišu postoji pet godina, tokom kojih se širi duh i misija Akademije i produbljuje saradnja sa naučnim, obrazovnim, kulturnim i drugim institucijama u regionu. On je “glavnim krivcem“ za blisku vezu Akademije sa svim pomenutim činiocima, kao i sa privrednom, proglasio prvog predsednika, nedavno preminulog akademika Ninoslava Stojadinovića.

– I ove godine smo se sa zadovoljstvom pridružili organizaciji ovog skupa i očekujemo da će na njemu biti predstavljeni rezultati najnovijih istraživanja eminentnih naučnika iz zemlje i inostranstva, koji će ukazati na vredna iskustva i dostignuća u proteklom periodu.

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović je, u obraćanju učesnicima Naučnog skupa, izrazio je zadovoljstvo što će o vezi između savremenih tehnologija i privrednog razvoja, debatovati priznati naučnici iz čitavog sveta.

– Otvaranjem ovog Simpozijuma, otvorena su i ključna pitanja razvoja naše zemlje i siguran sam da će izlaganja dati doprinos razvoju novih tehnologija. Ovim skupom, teži se sagledavanju celovitog stanja u svetu, a razmatranje nalaza sa skupa, treba da bude u svetlu mogućnosti pretvaranja tehnologije u novi razvojni resusr Srbije.

Simpozijum je zvanično otvorio rektor Univerziteta u Nišu, Dragan Antić:

– Studenti Tehnološkog fakulteta stiču diplomu, ali i znanja, primenljiva u sekundarnim delatnostima, što je odlična baza za dalja istraživanja, koja vode ka unapređenju postojećih i razvoju novih tehnologija, na kojima se bazira razvoj privrede i ekonomije juga zemlje i čitave Srbije. Saradnja sa privredom, kroz različite projekte je, za ovaj fakultet od posebnog značaja, upravo zbog prirode njegove delatnosti, koja prejudicira usku povezanost sa privredom Tako bi sticanje praktičnih znanja, što je nezaobilazan činilac zajedničkog učešća na različitim projektima, učinilo da u realizaciji, znanja nalaze praktičnu proveru i primenu.

Simpozijumu prisustvuje više od 40 profesora i naučnih radnika iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Italije, Sjedinjenih američkih država, Rumunije i Indije, a neki od njih će svoje naučne radove predstaviti u onlajn formatu.

Check Also

Jelena Bačić Alimpić 2. decembra u Grdelici

Grdelica će 2. decembra imati priliku da ugosti spisateljicu Jelenu Bačić Alimpić, koja će promocisati …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *