Početna / DOGAĐAJI / Počelo snimanje filma o „Srpskom Mančesteru“ (foto/video)
hotel bell

Počelo snimanje filma o „Srpskom Mančesteru“ (foto/video)

U krugu neladašnjeg tekstilnog giganta fabrike „Zele Veljković“ danas je zvanično počelo snimanje filma i seriju o „Srpskom Mančesteru“.

Film i serija koju građani ovog dela Srbije s nestrpljenjem očekuju snima se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i Grada Leskovca.

Glumci u glavnim i sporednim ulogama, mnoštvo statista u kostimima dvadesetih godina prošlog veka i velika ekipa iza kamere u nekadašnjoj fabrici „Zele Veljković“ u Tekstilnoj ulici oživeli su ambijent industrijskog centra Srbije u periodu između dva svetska rata, Leskovca – Srpskog Mančestera.

Viktor Savić, Teodora Ristovski, Radovan Vujović će igrajući glavne uloge predstaviti duh tadašnjeg Leskovca u ljubavnom trouglu koji je pored industrijskog uspeha glavna tema filma pod radnim nazivom „Bilo jednom u Srbiji“.

Svi glumci su izrazili veliko zadovoljstvo što učestvuju u ovom velikom projektu i predstavili svoje uloge Coneta koji se vraća iz rata i pokreće moral i duh Leskovčana uz pokretanje fabrike i tekstilne industrije, Zorku fatalnu ženu koja je živela ispred svog vremena i Prokića glavnog Conetovog oponenta.

Glavni „krivac“ za oživljavanje ovog značajnog perioda grada Leskovca na filmskom platnu Zvonimir Šimunec je kazao da je poslovna zajednica tadašnje Evrope davala ime Mančester svim uspešnim tekstilnim centrima i da je imao velike i uspešne ljude i zahvalio se gradonačelniku Cvetanoviću na velikoj podršci:

„Imamo veliku podršku i to se mora reći. Da nije bilo gradonačelnika Gorana Cvetanovića i njegovog nesebičnog zalaganja mi ne bismo snimili ovaj film. Sve strukture, od Komunalca, preko Vodovoda do Elektrodistribucije su nam pomagale na svakom koraku i moram da kažem da je njegova zasluga velika. Leskovac dokazuje da je dostojan velikih ljudi koji su pravili čuda.“

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović nije krio zadovoljstvo zbog početka snimanja filma:

„Čitavoj ekipi koja radi na ovom filmu želim dobrodošlicu u naš grad. Vi ćete oživeti period između dva svetska rata kada je Leskovac bio privredni, trgovački, ekonomski i bankarski centar Srbije. Tada je u njemu bilo 16 banaka i tada je Centralna banka Srbije pozajmljivala novac od leskovačkih bankara. Duh, ljudi, nadimci i događaji biće prikazani sa željom da se prikaže mentalitet i tadašnja sredina koja je od turske kasabe postala prelepa varošica. Hvala gospodinu Šimunecu koji i pored brojnih prepreka ulaže veliki trud u ovaj poisao. Jer velika je stvar da se na platnu oživi značajna istorija kakvu je imao naš grad. Mi ćemo svima koji su ovde pomoći da se osećaju prijatno i potruditi se da im što više olakšamo rad.“

Prema rečima Petra Ristovskog, reditelja filma, cela ekipa je uz veliko ushićenje, iščekivanje i nestrpljenje čekala početak snimanja:

„Trudićemo se da napravimo jedan film koji je romantičan, melodramatičan, preduzetničku i dramsku priču uz prikaz pobedničkog stanja duha Leskovčana tog vremena koji ih je održao i gurao napred u teškim vremenima posle Prvog svetskog rata.“

Pogledaj takodje

Nišlije uživale u EU karavanu

EU karavan je juče posetio Niš, gde su svi zainteresovani posetioci i prolaznici imali mogućnost da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *