Home / DRUŠTVO / Plastenici za 12 socijalno-ugroženih porodica
hotel bell

Plastenici za 12 socijalno-ugroženih porodica

To je način da, pre svega, proizvedu hranu za svoje potrebe, ali i da viškove prodaju, čime bi obezbedili dodatne prihode.

Bojan Jovanović iz Turekovca je jedan od potpisnika ugovora o donaciji, koja će njemu i njegovoj porodici pružiti šansu da radi i živi od svog rada, odnosno da proizvede sveže namirnice za lične potrebe, a da viškove proda na tržištu.

– Mnogo će nam značiti ova pomoć. Imamo nešto zemlje, ali je izgradnja plastenika velika investicija, koju nismo mogli da obezbedimo, tako da ćemo sada moći lakše da dišemo i manje da brinemo. Hvala gradu Leskovcu i organizaciji ASB, bez čije pomoći ne bismo mogli da započnemo ovaj posao.

Jovanovići su jedna od 12 socijalno-ugroženih porodica sa teritorije grada Leskovca, koje su dobile plastenike, pojedinačne vrednosti 1.500 evra i to je partnerski produkt projekta koji zajednički finansiraju nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, preko organizacije ASB i grad Leskovac.

– Pomoć je jednokratna i bespovratna, a ugovori će biti realizovani do kraja godine, Cilj je da se doprinese socio-ekonomskoj inkluziji ugroženih porodica i pojedinaca u našem gradu i Srbiji i da se stvore bolji uslovi za život i zaposlenje. Korisnici koji danas dobijaju ugovore, prošli su obuku na temu “Osnove plasteničke proizvodnje“, kako bi ovaj posao mogli bolje i sa što manje rizika da obavljaju. Poljoprivreda jeste razvojna šansa Leskovca, a ova donacija možda prilika pojedinim sugrađanima da se ozbiljnije opredele za povrtarstvo, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Sve što radimo, ima za cilj pomoć marginalizovanim grupama i socijalno ugroženim porodicama u regionu, naglasio je predstavnik Organizacije ASB, Sava Pantelić:

– Projekat za obezbeđenje plastenika je treći koji sprovodimo u Srbiji, a prvi u Leskovcu, ali su ranjive kategorije bili naša ciljna grupa i u Bosni i na Kosovu. Porodice će imati pristup svežim proizvodima, a ukoliko proizvedu više, moći će da prodaju i sebi obezbede dodatne prihode. Time ćemo im dati vetar u leđa da prevaziđu težak period i obezbede sebi stalan izvor egzistencije.

Check Also

Preko 99 hiljada građana se prijavilo za 20 evra državne pomoći

Za dodatnih 20 evra pomoći prijavljeno 99.157 građana Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *