Home / DOGAĐAJI / Ovo su tajne uspešnih poslovnih žena
hotel bell

Ovo su tajne uspešnih poslovnih žena

Termin “poslovna žena” je, ako u obzir uzmemo celu ljudsku istoriju, doskora bio samo misaona imenica. Žene su relativno skoro dobile pravo glasa, a još skorije počele da se uključuju u poslovnu svakodnevicu. Razlika u platama i dalje postoji!

No, mnoga istraživanja, kao i različiti dobri primeri iz celog sveta, pokazali su kako se žene zapravo izuzetno dobro pokazuju na liderskim pozicijama, a u poslu pokazuju izvanredne kvalitete. Pozicija žene na radnom mestu je svake godine sve bolja, zbog čega se mnogi pitaju koji je ključ uspeha žena u korporativnom svetu.

Kako bi to saznali, u daljem tekstu smo napisali neke od najvećih poslovnih tajni najuspešnijih žena na svetu.

#1 Momenti sumnje su sasvim normalni

Kada pomislimo na lidera/ku, pomislimo na osobu koja ima samopouzdanje da donese odluke i vodi ceo jedan tim, ali istina je da lideri često sumnjaju u svoje liderske sposobnosti.

Najbolji lifestyle ženski magazin na svetu piše da se kod svake treće uspešne poslovne žene javlja takozvani sindrom prevaranta ili popularnije “imposter sindrom”. 

Ovaj sindrom izaziva anksioznost i sumnju u sopstvene sposobnosti i veoma je čest u poslovnom svetu. Uspešne žene se nose sa ovim problem tako što prihvate prisutan strah i nesigurnost, ali ipak odrade posao.

Drugim rečima, tajna je da ne čekate samopuzdanje, već da dokažete sebi da to ipak umete. Vremenom će osećaj nesigurnosti biti sve ređa pojava, što će vam omogućiti da uvek imate pozitivan stav prilikom rada.

#2 Potrudite se da uvek ponudite rešenje

Vaša kompanija klijentima nudi proizvod ili uslugu, ali ono što mu prodaje je rešenje. Bitno je da dobro poznajete svoje klijente i da znate šta su im najveći problemi, na taj način ćete vašoj kompaniji moći da ponudite rešenje dizajnirano specifično za vaše kupce.

Pokušajte da stavite sebe u ulogu kupca i probajte proizvod ili uslugu, to će vam dati realnu sliku toga, kroz šta vaš klijent prolazi kada sarađuje sa vama.

Napravite listu potencijalnih problema i razmislite kako da ih razrešite. Potrebno je da obratite pažnju na kvalitet proizvoda, pakovanje i brzinu usluge, pošto su to najčešće stvari na koje klijenti obraćaju pažnju.

Još jedan dobar način na koji možete da pomognete svojoj firmi je da razgovarate sa klijentima, slobodno ih pitajte za mišljenje o proizvodu i usluzi koju pružate. Tako ćete saznati na čemu je potrebno raditi direktno od kupaca.

#3 Veoma je bitno da se vaš glas čuje

Bitno je da se vaš glas čuje u preduzeću. Nemojte da imate strah da kažete ono što mislite, ponudite ideju ili rešenje za problem. Svaki poslodavac voli da vidi da njegovi radnici aktivno učestvuju u funkcionisanju preduzeća.

Aktivnim učestvovanjem pokazujete vašim menadžerima da vam preduzeće znači i da želite da bude uspešno. Vremenom će ljudi u vama videti lidera, što sa sobom nosi napredak na korporativnoj lestvici.

Pričajte sa vašim nadređenim o ambicijama i ciljevima za budućnost, pokažite im da želite da ostanete i da napredujete sa firmom.

#4 Ništa ne može da zameni naporan rad

Poslovni svet je nepredvidiv, zbog čega je istina da ne postoji tajna uspeha. Kada pitate uspešne vlasnice preduzeća šta je njihov savet za razvoj posla, najčešći odgovor koji ćete čuti je naporan rad.

Kako bi napredovali u karijeri nekada je potrebno podneti velike žrtve i nakon posla. Kursevi stranih jezika i obuke su nešto što može da vas istakne u odnosu na druge radnike u preduzeću.

Veoma često, napredak u preduzeću ne zavisi od vas, vi možete uraditi sve što je u vašoj moći, ali prosto unapređenja neće doći. Zbog čega je najbolje rešenje da promenite posao.

Promena posla je često najbolja odluka, pogotovo ako ste već neko vreme nezadovoljni poslom. 

Kako bi ste bili sigurni da je novi posao pravo mesto za vas, istražite firmu u koju planirate da idete na internetu. Najbitnije je da pogledate kakvi su uslovi za rad, kakve su mogućnosti napredovanja i da li su radnici zadovoljni.

#5 Oblačite se za uspeh

Postoji povezanost između toga kako se oblačite i kako se osećate. Odeća koju nosite može da ima pozitivan uticaj na vaše samopouzdanje.

Zbog toga, svaka uspešna žena treba da ima barem jednu odevnu kombinaciju u kojoj će se osećati sigurno i zadovoljno na poslu.

Ovo se odnosi i na ljude koji rade od kuće. Dokazano je da, oblačenjem radne garderobe kod kuće postajemo znatno produktivniji nego kad radimo u pidžami. 

Takođe skidanjem te radne garderobe na kraju dana, dajemo sebi do znanja da je radni dan gotov što nam u velikoj meri pomaže da se opustimo. 

Ženama je često mnogo teže da se izbore u korporativnom svetu. Zbog čega se nadamo da smo vam ovim savetima pomogli da otkrijete koje su to tajne uspešnih poslovnih žena.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор