Home / DOGAĐAJI / OŠ“Josif Kostić“ danas proslavlja svoj dan – Dan kada je učitelj Josif Kostić započeo nastavu na srpskom jeziku
hotel bell

OŠ“Josif Kostić“ danas proslavlja svoj dan – Dan kada je učitelj Josif Kostić započeo nastavu na srpskom jeziku

Osnovna škola“Josif Kostić“ danas slavi svoj dan – dan kada je 1878. u tek od Turaka oslobođenom Leskovcu učitelj Josif Kostić po prvi put započeo nastavu na srpskom jeziku – ali i kad su po prvi put ženska deca u Leskovcu sela uz mušku u školske klupe.

Učitelj Josif Kostić se rodio se u Prištini 14. jula 1848. godine. Osnovnu školu završio je u svom rodnom gradu, a nakon završene osnovne škole, 1865. godine, upisao je beogradsku bogosloviju, gde je završio dva razreda. U Leskovac, gde je proveo najznačajniji i najveći deo svog učiteljskog života, došao je krajem avgusta 1868. godine. Kostić je bio glavni učitelj u Leskovcu do 1877. godine. Za vreme vladavine Turaka u Leskovcu bio je veoma ugledna ličnost i njegova pomoć se često tražila. Odigrao je veliku ulogu u oslobođenju Leskovca od Turaka 11. decembra 1877. godine. Međutim, te njegove zasluge neki nisu umeli da cene te je ostatak svoje službe, narednih 20 godina, proveo kao običan, a ne kao glavni učitelj. Za vreme svoje službe, svojom energijom i svojim besedama, izvršio je veliki uticaj ne samo na svoje školske učenike već i na celokupnu leskovačku omladinu. Bio je odličan besednik, a njegove besede su rado slušane i u njima je isticao da treba čuvati svoju nacionalnost, koja im je u to vreme bila ugrožena.

Bio je veliki borac protiv pokušaja bugarske egzarhije da se nametne srpskom stanovništvu ovoga kraja. Preminuo je u noći između 21. i 22. januara 1900. godine. Njegove beleške o oslobođenju Leskovca, pod naslovom „Oslobođenje grada Leskovca, Vlasotinca i okoline”, veoma su značajne za ovaj kraj.

Njegova škola razlikovala se od Ča-Mitine i Bata-Đorđove škole koje su joj prethodile. Izbacio je sve stare udžbenike sem psaltira, a uveo je čitanku, udžbenik za crkvenu istoriju, katihizis, zemljopis, „pismeni sastav”, prirodnu istoriju, slovensku gramatiku itd. Bio je prvi učitelj u Leskovcu koji je počeo sa nastavom nemačkog jezika i prvi koji je primio u školu i žensku decu. Trudio se da u svoj posao unese sve što je savremeno. Boljim učenicima držao je posebna predavanja iz računa, hemijske tehnologije, zemljopisa, higijene, fizike, istorije. Organizovao je nedeljnu i prazničnu školu za nepismene.

Školu danas pohađa oko 1.000 učenika raspoređenih u 38 odeljenja. U okviru škole radi i produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda. Škola raspolaže sa 20 učionica, informatičkim kabinetom, multimedijalnom učionicom, dve radionice, salom za fizičko, stomatološkom ordinacijom..

Check Also

Mišići se uskoro useljavaju u novi dom!

Mića i Tamara Mišić, sa sinovima Mihajlom i Božidarom, zahvaljujući inicijativi i akciji Fondacije “Pokreni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.