Početna / DRUŠTVO / On line promocija knjige „Zablude srpske istorije“
hotel bell

On line promocija knjige „Zablude srpske istorije“

Na Youtube kanalu Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ predstavljena je knjiga istoričara Dejana Ristića, pod naslovom „Zablude srpske istorije“.

Nakon velikog uspeha knjige istoričara Dejana Ristića pod naslovom „Mitovi srpske istorije“, koja je za manje od godinu dana objavljena u tiražu od bezmalo deset hiljada primeraka, doživevši predstavljanja u više od tridesetak gradova i nekoliko država, kao i u više od stotinu srpskih i inostranih medija, pred čitaocima se nalazi njen nastavak pod nazivom „Zablude srpske istorije“.

Ova knjiga iz ugla istorijske nauke analizira neke od najznačajnijih mitova, nepoznanica i istorijskih zabluda naše mnogovekovne, burne, slavne i velike nacionalne istorije.

Da li postoji „srpski, odnosno kalendar Svetog Save I“? Da li još uvek mislite da je hrabri Miloš Obilić rasporio Murata I Pravednog na Kosovu polju?

Da li je srpska carica Jelena bila jedina žena koja je ikada kročila nogom na tlo Svete Gore Atonske?

Šta se zapravo dogodilo u Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine i gde je nestala nadaleko čuvena spomen-ploča iz zdanja Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi?

Da li je u zimu 1915/1916. iz albanskih luka srpske junake prevozila lađa francuska ili italijanska?

Da li je general Dragoljub Mihailović zaista bio prvi ustanik u Evropi u Drugom svetskom ratu i „najodlikovaniji srpski oficir u `istoriji“?

Sličnih pitanja, nedoumica, nepoznanica ili verovanja ima na pretek.

Istoričar Dejan Ristić, prvom i veoma popularnom knjigom pod naslovom „Mitovi srpske istorije“ naučnim dokazima razvejao je neke od naših najznačajnijih mitova i vratio nas bistrim i istinitim izvorištima nauke.

Ovom knjigom, sazdanom na naučnim saznanjima i otkrićima, u 20 poglavlja ide još dalje, dublje i ubedljivije sa ciljem da naše istorijske zablude i nepoznanice iznese pred nas.

Istorijske nepoznanice i zablude, kao i pseudoistorijske tvrdnje neumitno se povlače pred neumoljivim naučnim istinama i činjenicama.

U stvaranju mitomanskih priča, izmišljotina i falsifikovanja prošlosti otišlo se predaleko. Krivotvori se naša slavna istorija i time se urušava i negira identitet nacije i ugrožava njen opstanak.

Ovi uzbudljivi i autentični istorijski eseji predstavljaju rezultat obaveze nauke i istraživača da se veličanstvena viševekovna istorija srpskog naroda rastereti i oslobodi teškog tereta mitomanije i istorijskih zabluda.

Autor svih ilustracija u ovoj knjizi je, kao i u slučaju „Mitova srpske istorije“, jedan od najistaknutijih srpskih i evropskih grafičara mlađe generacije dr Nikola Radosavljević.

Pogledaj takodje

Štab za vanredne situacije opštine Vlasotince o merama za suzbijanje epidemije tokom vikenda

Štab za vanredne situacije u Vlasotincu, u skladu sa odlukama Republičkog kriznog štaba, doneo je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *