hotel bell

Obuka za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći u utorak u Vranju

U zgradi Gradske uprave Grada Vranja, 07. novembar 2023. sa početkom u 10 časova, održaće se dve obuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći.

Prva obuka Unapređenje postupka o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći će trajati od 10:00 – 13:10č dok će druga obuka Unapređenje planiranja i budžetiranja finansijskih sredstava za besplatnu pravnu pomoć trajati od 13:40- 15:00č. Obuci će prisustvovati diplomirani pravnici zaposleni u jedinicama lokalne samouprave, ovlašćena lica za odlučivanje o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći kao i lica zaposlena u odeljenjima za budžet i finansije.

Naporedo sa održavanjem obuka, sprovodi se i kampanja za promociju mehanizma besplatne pravne pomoći pod sloganom „Imaš pravo!“, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o postojanju besplatne pravne pomoći i mogućnostima koje im pruža. Kampanja će biti realizovana u dužem vremenskom periodu sa fokusom na jedinice lokalne samouprave u kojima je zakonski moguće ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć.

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći donet je 2019. godine sa ciljem da se svakom licu omogući pristup pravdi i pravna zaštita, pogotovu za najugroženije građane. Iako je sistem uspostavljen krajem 2019. godine, još uvek postoje brojne slabosti u primeni zakona i slaba informisanost građana o postojanju prava na besplatnu pravnu pomoć. Jedinice lokalne samouprave su osnovni činilac sistema besplatne pravne pomoći u RS, koje pružaju pravnu pomoć i podršku i odlučuju o dodeli besplatnog advokata, javnog beležnika ili posrednika. Obuke bi trebalo da doprinesu da se sistem besplatne pravne pomoći unapredi kako bi građani lakše ostvarili svoje pravo.

Terenske obuke koje se u sklopu projektne podrške realizuju u 10 odabranih jedinica lokalne samouprave, posebno su značajne za podizanje kapaciteta novih službi besplatne pravne pomoći. Pored zaposlenih u upravi Grada Vranja, obuci će prisustvovati i zaposleni u upravi opština/gradova: Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac, Preševo, Surdulica, Vladičin Han, Crna Trava, Vlasotince, Leskovac, Blace, Lebane, Medveđa, Sokobanja, Svrljig, Trgovište, Žitorađa, Prokuplje, Gadžin Han, Bojnik.

Obuke su podržane od strane Ministarstva pravde i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Obuku sprovodi multi-donatorski projekat „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA), finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), za čiju implementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), uz podršku predstavnika Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom.

Check Also

U subotu bez struje tri sela

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na seči rastinja u blizini EEO. Zbog toga će u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *