Početna / EKONOMIJA / NSZ predstavila 13 programa za podsticanje zapošljavanja
hotel bell

NSZ predstavila 13 programa za podsticanje zapošljavanja

Leskovačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, danas je u Centru za stručno usavršavanje, lokalnim poslodavcima predstavila javne pozive i konkurse, raspisane pre nekoliko dana.

Za učešće u programima, što je, verovatno posledica, ranijeg pozitivnog iskustva, interesovanje je pokazalo stotinak preduzeća, agencija, ustanova i preduzetničkih radnji.

Aktivne mere zapošljavanje poslednjih nekoliko godina daju rezultate, jer je broj nezaposlenih u Srbiji drastično smanjen. Država, preko Nacionalne službe i lokalne samouprave, pojedinačno i zajedno, obezbedjuju finansijska sredstva kojima podstiču zapošljavanje, a  benefite od finansijskih mera osećaju i poslodavci i nezaposleni. Zato je ove godine, povećan broj javnih poziva i ukupno ih je 13:

– Naša direkcija u Beogradu prihvatila je sugestije iz filijala i iznosi, predvidjeni za pojedine mere su, gde je bilo prostora,  povećani.  U nekim javnim pozivima, posebno onima koji se tiču mladjih nezaposlenih lica, izvršene su korekcije. Radi se o 13 javnih poziva, koji će biti realizovani u okviru naših funkcija  dodatnog obrazovanja i programa zapošljavanja, kao i funkcija posredovanja, kada se radi o osobama sa invaliditetomističe direktor Filijale, Dejan Stanković.

On dodaje da su pojedini programi prošle godine započeti sa manjim, a završeni sa dvostruko, pa i trostruko većim brojem lica, što se posebno odnosi na stručnu praksu. Do 31. marta traju konkursi za javne radove namenjeni teže zapošljivim licima, a konkurs za samozapošljavanje otvoren je do 28. aprila. Ostali javni pozivi traju do 28. novembra, izuzev subvencija za angažovanje osoba sa invaliditetom , koje su na snazi do kraja godine.

Tačnije, konkursi i javni pozivi otvoreni su do utroška predvidjenih sredstava, što znači da mogu biti završeni i pre navedenih rokova. Dragan Jakovljević, član Upravnog odbora NSZ-a, ističe da su planirani iznosi ove godine nešto manji  nego lane:

– Prošle godine bilo je opredeljeno oko pet, ove nešto manje, blizu četiri milijarde dinara, jer je smanjena i stopa nezaposlenosti. Sve ovo radimo u saradnji sa lokalnim samoupravama koje imaju svoje lokalne akcione planove zapošljavanja, a veliki deo njih, kada udružuje sredstva sa nama, na jedan uložen dinar dobije dinar od nas.  Iznos odobrenih sredstava za Leskova, lane smo gotovo duprlirali u odnosu na planirana.

Ono što je izuzetno važno, dodaje Jakovljević, jeste da su mere države bespovratne i besplatne, što ih čini vrlo atraktivnim. Da je to ispravna politika zapošljavanja, potvrdilo je i današnje interesovanje potencijalih učesnika u programima, a organizatori veruju da će prezentacija javnih konkursa, tokom, marta, izazvati pažnju poslodavaca i u ostalim lokalnim samoupravama u Jablaničkom okrugu.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Danas proslavljamo čudotvorca i iscelitelja Svetog Vasilija Ostroškog

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas Svetog Vasilija Ostroškog. Sveti Vasilije Ostroški je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *