Home / DRUŠTVO / Nova vozila za leskovačke vatrogasce, olakšano gašenje požara i spašavanje na velikim visinama i nepristupačnim terenima
hotel bell

Nova vozila za leskovačke vatrogasce, olakšano gašenje požara i spašavanje na velikim visinama i nepristupačnim terenima

Sektor za vanredne situacije i vatrogasno spasilačka jedinica Ministartsva unutrašnjih poslova u Leskovcu predstavili su danas nova vozila koja će unaprediti rad vatrogasaca i spasilaca u ovom delu Srbije.

Njih je danas obišao i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović sa saradnicima, a gostima i novinarima prikazane su mogućnosti novog vozila sa hidrauličnom dizalicom koja omogućava gašenje požara na velikim visinama, a dužinom automatskih merdevina i krana od 32 metra.

-Još jedan dokaz da Grad Leskovac ima odličnu saradnju sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom unutrašnjih poslova jeste i povod današnje konferencije – nabavka novog vatrogasnog vozila čija je vrednost preko 800 hiljada evra. Radi se o najsavremenijem kamionu sa automehaničkim lestvama koje se koriste za spasavanje i evakuaciju sa velikih visina. Veoma je značajno što je vatrogasno-spasilačka jedinica u Leskovcu osavremenila i osnažila tehnički kapacitet – brže će se i bolje odgovarati radnim zadacima i izazovima. Pored ove značajne investicije, Vatrogasno spasilačka jedinica je dobila i ATV vozilo marke Polaris koje se koristi za prevoz tereta i evakuaciju sa nepristupačnih terena, a vredno je 12.000 evra. Podsetiću vas da je samo prošle godine u Vatrogasno-spasilačku jedinicu stiglo čak tri vozila čija ukupna vrednost iznosi 670 hiljada evra – rekla je na konfereciji za medije održanoj na predstavljanju novih vozila članica kabineta gradonalčelnika Jelena Stanković.

Načelnik Sektora za vanredne situacije u Leskovcau Ivica Ranđelović istakao je značaj ove donacije za dalje unapređenje rada vatrogasno spasilačke službe.

-Mi sada imamo opremu koja je moderna i koristi se svuda u svetu. U narednom periodu ćemo vršiti obilazak višespratnica kako bismo proverili da li ti objekti odgovaraju propisima i ukazivaćemo na probleme i opasnosti jer da bismo adekvatno koristili ovo vozilo moramo da imamo pristup zgradama. Zahvaljujem gradonačelniku i njegovoj ekipi na poseti i želji da nam da podršku i što prati ono što radimo – istakao je Ranđelović.

Novinarima se obratio i komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Leskovac Nenad Simić je nakon demonstracije vatrogasaca, pojasnio da je na ovo vozilo moguće postaviti crevo i tako pristupiti gašenju požara ukoliko se radi o nepristupačnoj zgradi. Kako je istakao, postupak obuke je u toku i Vatrogasno-spasilačka jedinica će uskoro dobiti i zvanični sertifikat za rukovanje ovim vozilom.

Check Also

Savet za razvoj grada Leskovca predložio jačanje aktivnosti u pripremi infrastrukture za domaće preduzetnike

razvoj grada Na 43. sednici Saveta za razvoj grada Leskovca, održanoj 25.11.2021. godine, razmatrana su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *