Home / DRUŠTVO / Nova muzejska postavka: Odevanje i kićenje u Leskovcu, od praistorije do danas
hotel bell

Nova muzejska postavka: Odevanje i kićenje u Leskovcu, od praistorije do danas

Šta je najbitnije kod oblačenja? Kako smo izgradili svoj stil odevanja? Ko je u tome imao najviše uticaja? Ko diktira modu? Koja je funkcija odeće i kakve poruke šaljemo svojim odevanjem?

To su, između ostalog, pitanja na koja će pokušati da odgovori nova postavka leskovačkog Narodnog muzeja – “Odelo ne čini čoveka, ali govori o njemu“, čije predstavljanje je zakazano za 10. maj.

Jedan od eksponata je tepeluk- odevni predmet karakterističan za srpsku građansku nošnju. To je mala crvena kapica od čoje, zvana fes, čiji je vrh ukrašen biserima, metalom, dukatima, dragim i poludragim kamenjem. Po njoj se mogla prepoznati svaka Srpkinja. Oko kape se uvijala pletenica, a njegova pojava je karakteristična za prvu polovinu 19. veka i svojim izgledom je slala određene poruke.

Ukrašavanjem fesa se dobijao ukras za glavu, poznat po nazivu tepeluk i on je govorio o ekonomskom statusu žene koja ga nosi, a ukoliko bi mu se dodao bareš-ukrasna traka od pliša, ređe od svile ili marame, ukazivao je i na bračni status dame čiju glavu krasi.

Ovaj i brojne druge odevne predmete i ukrase za glavu i telo, sadrži nova vrlo zanimljiva postavka Narodnog muzeja, kojom će biti predstavljeno odevanje i kićenje u leskovačkom kraju, od praistorije do savremenog doba.

Check Also

Leskovac bogatiji za tri devojčice i četiri dečaka

Lepe vesti stižu iz porodilišta Opšte bolnice Leskovac. U danu za nama Leskovac je postao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.