Home / DRUŠTVO / Ko je bio Pop Mića(o), čije ime nosi jedna od najdužih leskovačkih ulica
hotel bell

Ko je bio Pop Mića(o), čije ime nosi jedna od najdužih leskovačkih ulica

Iako je završio bogosloviju, zbog čega je, između ostalog, i dobio nadimak “Pop“, Vladimir Bukilić, nikada nije radio kao sveštenik, već se posvetio revolucionarno-političkoj borbi

Vladimir Bukilić se rodio 1919. godine u Velikoj Braini, kod Medveđe. Osnovnu školu završio je u Tularu, gimnaziju, u Prištini. Bogosloviju u Prizrenu je započeo, a potom zbog rada u SKOJ-u i organizacije štrajka, biva isteran iz škole. Ipak uspeva da završi bogosloviju, ali nikada nije radio kao sveštenik.

U NOB je stupio u avgustu 1941. godine, kada u odredu na Kukavici postaje sanitetski referent. Jedan je od boraca koji su formirali Jablanički odred, a u borbama za oslobođenje Lebana i Prokuplja, isticao se hrabrošću i disciplinom. Partizansko ime “Pop Mićo, ili Mića, kako su ga Leskovčani prekrstili, dobio je po ličnosti iz Njegoševog “Gorskog vijenca“.

Treću ratnu godinu, sa svojom, tek osnovanom Prvom južnomoravskom brigadom, u stalnim je marševima na Radanu, kod Leca i Gajtana. Kada je postavljen za političkog komesara, imao je samo 24 godine. Bio je još omladinac sa dečačkim licem, na kome su se videli tragovi napornog života. Pamti se kao odličan govornik i rukovodilac.

U proleće 1944. godine, Nemci i Bugari su pokrenuli veliku ofanzivu u Pustoj reci. U tim borbama, brigada je, jednog za drugim, izgubila dva komandanta, Strahinju Erakovića i Vladimira Bukilića, Pop Miću. Poginuo je kao junak, 28. marta, na planini Pasjači, u jednom jurišu.

Za narodnog heroja proglašen je 1953. godine. Jedna od najdužih leskovačkih ulica i Osnovna škola u Tularu, koju je i sam pohađao, nose ime, odnosno nadimak Vladimira Bukilića-Pop Mića.

Check Also

Leskovac bogatiji za tri devojčice i četiri dečaka

Lepe vesti stižu iz porodilišta Opšte bolnice Leskovac. U danu za nama Leskovac je postao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.