Početna / DRUŠTVO / Nezaposlenost, siromaštvo i diskriminacija glavni problemi Roma u Jablaničkom okrugu
hotel bell

Nezaposlenost, siromaštvo i diskriminacija glavni problemi Roma u Jablaničkom okrugu

Foto: Arhiva

Danas je Svetski dan Roma, koji se obeležava od 1990. godine, sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj.

Prema rečima Zorana Saitovića predsednika nevladine organizacije ROSA, Rome na teritoriji Jablaničkog okruga i grada Leskovca i dalje muči nezaposlenost, a siromaštvo, diskriminacija i predrasude su i dalje njihova svakodnevnica.

Foto:Arhiva

„Romska zajednica i dalje ima mnogo problema. Nazaposlenost je jedan od njih, a iz nje proizilazi siromaštvo. U odnosu na ranije godine ima pomaka, ali zahvaljujući osnaživanju, socijalizaciji i uvođenju Roma u obrazovni sistem. I dalje imamo visoku stopu maloletničkih brakova, a siromaštvo, društvena marginalizacija i isključenost onemogućavaju romske porodice i njihovu decu da napreduju i ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, inkluzivno obrazovanje i druge oblike socijalne zaštite – ističe za Dnevnik Juga, Zoran Saitović, predsednik nevladine organizacije Romska obnova saradnja i alternativa.

Današnji Dan Roma, čestitala je i potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović, poslavši poruku da da je uključivanje Roma i Romkinja u društvo i poboljšanje njihovog položaja, bilo da je reč o stanovanju, obrazovanju, zdravlju ili zapošljavanju, jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Inače na kongresu koji je održan 1971. godine donešena je odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Pogledaj takodje

UKIDA SE NAPLATA ROMINGA SA GRČKOM: Ovog leta telefoniranje i poruke sa plaže po ceni lokalnog poziva i SMS-a

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Atini, uoči Ekonomskog foruma Delfi, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *