Home / DRUŠTVO / NEDIMOVIĆ: Jablanički okrug je srce povrtarske proizvodnje u Srbiji i zato zaslužuje ulaganja koja smo danas dogovorili
hotel bell

NEDIMOVIĆ: Jablanički okrug je srce povrtarske proizvodnje u Srbiji i zato zaslužuje ulaganja koja smo danas dogovorili

Ako igde ima smisla ulagati u uslove za proizvodnju paradajza, to je onda ovde, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, u Svircu, nakon sastanka sa povrtarima iz Leskovca i Lebana

Nakon podužeg razgovora sa povrtarima, u domaćinstvu Aleksandra Kocića u Svircu, ministar Nedimović je, obraćajući se novinarima, izjavio da je sastanak bio konstruktivan, te da je dogovoreno nekoliko važnih stvari:

– Najpre je bilo reči o aktuelnoj sezoni i ceni paradajza, odnosno razlozima zbog kojih je drastično pala. S druge strane, razgovarali smo o poljoprivrednoj infrastrukturi, automatskoj protivgradnoj zaštiti, putnoj mreži. Proizvođači u Jablaničkom okrugu, mogu da očekuju ulaganja države u sve napred pobrojano. Trebaju im dobri putevi da što lakše i brže stignu do svojih plastenika, na Kukavici ćemo naredne godine investirati u automatsku protivgradnu zaštitu, a ima tu i specifičnosti svakog sela, koje ćemo rešavati pojedinačno.

Prva tema razgovora, ipak je bilo tržište, zloupotreba Cefta sporazuma i investiranje u prerađivačke kapacitete:

– Dobio sam informaciju da se preko ovog Sporazuma, u Srbiju povrće, pa i paradajz, uvozi iz zemalja koje nisu članice Cefte. To ćemo ispitati i naravno reagovati, a druga stvar je da nađemo prerađivača paradajza i damo mu prostor u Zelenoj zoni. On bi trebalo da otkupljuje tržne viškove paradajza i na taj način smo rešili slične probleme i u drugim delovima Srbije. Takođe smo dogovorili razgovore sa poslovnim bankama, u naredne dve nedelje, kako da njihove obaveze prolongiramo za neko vreme.

Što se tiče najaktuelnijeg problema, a to su niska otkupna cena i uskladištene količine povrća, on ponavlja da su ovakvoj situaciji kumovali brojni razlozi:

– Najpre smo imali hladno proleće, koje je usporilo rod paradajza, a potom ekstremne temperature, kada je on eksplodirao. Mi imamo carinsku zaštitu za period od 15. maja do 15. septembra, kada je sezona paradajza u Srbiji. S druge strane, imamo spoljno-trgovinske sporazume sa različitim državama i ne možemo da zaustavimo uvoz, jer se radi o vrlo vrednim ugovorima. To nije realno. Dobio sam informaciju da je cena paradajza danas veća i da je veliki broj proizvođača uzeo sertifikate za izvoz.

Upitan, da li su povrtari zadovoljni ishodom razgovora, jedan od pregovarača, Žarko Nikolić, ističe da su stvari pomerene s mrtve tačke:

– Izvoz je krenuo, za Grčku, Bosnu, Crnu Goru. Cenom još uvek nismo zadovoljni, jer se crveni otkupljuje za 40 dinara, ali verujemo da će narednih dana biti bolja. Verujem da će to, u ovom trenutku rešiti problem, ali je značajno i sve što smo dogovorili sa ministrom Nedimovićem. Mogu da najavim, “Raduj se, Srbijo“, jer bi trebalo da i poljoprivrednicima u Jablaničkom okrugu konačno svane. Više nego što iko može da zamisli, znače nam putevi, elektrifikacija polja i unapred se radujemo otvaranju fabrike za preradu paradajza, jer bi to bio spas i za povrtare.

Nikolić kaže i da su od ministra dobili obećanje da će država, kroz nekoliko mera, bar delimično nadoknaditi štetu proizvođačima paradajza u Jablaničkom okrugu.

Check Also

U Lebanu danas Humanitrni bazar „Tezga život znači“

Na platou ispred DK „Radan“ u Lebanu u toku je humanitarni bazar „Tezga život znači“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *