Home / DRUŠTVO / Nagrada “Mihajlo Valtrović“, muzeju u Knjaževcu, Galeriji Matice srpske i kustosima iz zrenjaninskog i muzeja Vojvodine
hotel bell

Nagrada “Mihajlo Valtrović“, muzeju u Knjaževcu, Galeriji Matice srpske i kustosima iz zrenjaninskog i muzeja Vojvodine

Stručni žiri, na čelu sa istoričarkom Čarnom Milinković je, i ove godine, imao težak zadatak da godišnju muzejsku nagradu dodeli najuspešnijim ustanovama i pojedincima, jer se, uprkos pandemiji, u oblasti muzejske kulture radilo puno i kvalitetno.

Najviše muzejsko priznanje dodeljeno je u tri kategorije: najbolji muzej, autorski tim-projekat, odnosno za životno delo, a imena dobitnika je, na Skupštini Muzejskog društva Srbije, saopštila predsednica Komisije, Čarna Milinković:

– Imali smo težak zadatak, jer su nam stigle 22 prijave. Uprkos praksi da se u svakoj od tri kategorije dodeli po jedna nagrada, ove godine žiri nije mogao da se odluči, pa su, za životno delo, odata priznanja dvojici naših kolega: Rajku Grubiću iz zrenjaninskog i Dragu Njegovanu, danas u penziji, a nekada direktoru Narodnog muzeja Vojvodine. U kategoriji ustanova, odlučili smo da su uspešniji od drugih bili Zavičajni muzej u Knjaževcu i Galerija Matice srpske. Ova dva muzeja su dijametralno različita i po pitanju razvijenosti i po pitanju finansiranja, ali nagrada potvrđuje da se može kvalitetno raditi u svim sredinama. Što se tiče timova, odnosno projekata, nagrada je otišle u ruke Olivere Skoko iz zrenjaninskog muzeja, za izložbu “Merak mi je“.

U srpskim muzejima se, poslednjih godina, zaista puno i kvalitetno radi, a za Skupštinu Društva i dodelu nagrada, na nacionalni Dan muzeja, nije slučajno izabran Leskovac, jer je ovdašnja muzejska ustanova, višestruki dobitnik nagrade “Mihajlo Valtrović“:

– Poslednjih godina mnogo se uradilo na marketingu, aktuelni su istraživački projekti, radi se na novim stalnim postavkama i muzeji se uključuju u sve moderne društvene tokove. Menjamo se u skladu sa potrebama modernog konzumenta, trudimo da približimo mladima, kroz digitalizaciju dospemo do što većeg broja ljudi, marginalizovanih kategorija. Iako su otvoreni cele godine, u maju su muzeji najposećeniji, zbog brojnih manifestacija, poput “Noći muzeja“, “Muzeja za deset“ i drugih, kaže predsednica Društva, Gordana Pajić.

Ona dodaje da je impresionirana radom leskovačkog muzeja, što nije moglo da promakne ni komisijama koje su ga, proteklih godina, nekoliko puta proglasile najboljim u Srbiji.

Check Also

Izmena režima saobraćaja u centru grada zbog manifestacije „Leskovački karneval“

Zbog održavanja manifestacije „Karneval Leskovac“, a na osnovu Rešenja o privremenoj izmeni režima saobraćaja, privremeno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.