Home / EKONOMIJA / Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja predstavljen u Leskovcu
hotel bell

Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja predstavljen u Leskovcu

U sali Skupštine grada Leskovca danas je održana promocija Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

Promociju su zajednički organizovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grad Leskovac i Regionalna privredna komora Leskovac. Promociji su prisustvovali učenici, studenti, ali i privrednici koji su već uključeni ili planiraju da se uključe u ovaj program rada.

-Čast mi je da vas danas pozdravim i da izrazim zadovoljstvo što je Leskovac jedan od deset gradova koji su odabrani za promociju nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja, Jasno je da se usvojeno znanje vrednuje tek onda ako je u praksi primenjivo. Zato našu ulogu, kao odgovorne lokalne samouprave, vidimo kao sponu između privrede i škola. Od ovakvog vida obrazovanja benefite ima i kompanija, i pojedinci, ali i lokalna samouprava. U Jablaničkom okrugu četiri škole, od kojih tri u Leskovcu i jedna u Vlasotincu, realizuju dualno obrazovanje sa 32 kompanije, među kojima su kompanije Falke, Autostop, Džinsi, Strela, Fungo jug. ZZ Moravac, Zlatni Bor, SZTR Mita… Na ovaj način kompanije promovišu poslovnu kulturu društvene odgovornosti. Pružajući šansu mladim, ambicioznim učenicima, poslodavci se nalaze u poziciji da prepoznaju profil kandidata koji im je potreban – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

U ime RPK Leskovac prisutnima se obratila Snežana Radivojević i otvorila današnji skup.

-Predstavnici PКS, najveće asocijacije komore privrednika u stalnom smo kontaktu sa privredom i smatramo da je privredna jedna od ključnih karti u realizaciji dualnog obrazovanja. Smatram da je dualno obrazovanje proces koji ne može da se razvije bez saradnje škole i kompanija – naglasila je Radivojević.

Nadahnuto obraćanje pomoćnice ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje prof. dr Garbijele Grujić obeležio je podatak da je rodom iz Leskovca.

-Zašto je Leskovac jedan od gradova? Od početka realizacije dualnog modela pre 3 godine kada nam je bilo jako teško, kada smo bili na početku jednog velikog izazova, kako u Srbiji uvesti ovakav model obrazovanja i dati onaj kvalitet mladim ljudima da steknu i veštine i teorijska znanja i one druge veštine, timski rad, analitiku, kritičko razvijeno mišljenje, da imaju kompaniju iza sebe kao jedan model dobrog načina sticanja znanja, da naši mladi ostanu u ovom divnom gradu i da se dovodi što više kvalitetnijih kompanija koje će zaposliti divne, pametne, sposobne mlade ljude – istakla je prof. dr Gabrijela Grujić.

Check Also

Plivači PK „Leskovac“ postigli veliki uspeh na Državnom prvenstvu u Nišu

Foto: arhiva U Nišu je od 29. jula do 1. avgusta održano Državno prvenstvo za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *