Home / DRUŠTVO / Muzički Edikt u sredu u Leskovcu
hotel bell

Muzički Edikt u sredu u Leskovcu

U okviru međunarodnog festivala „Muzički edikt“ u sredu 23. juna u 18 časova u crkvi Odžakliji biće organizovan koncert duhovne muzike.

Pored dečjeg crkvenog hora „Branko“ i leskovačke crkveno pevacke družine „Branko“ nastupiće i horovi iz Poljske i Ukrajine.

KAMERNI HOR ”SINE NOMINE” – KIEV, UKRAJINA

Kamerni hor „SINE NOMINE” počeo je sa radom jeseni 2016. godine. Njihov cilj je kolektivni rast i razvoj na najboljim primerima horske muzike iz prošlosti i sadašnjosti. Hor se sastoji od studenata muzičkih fakulteta i akademija Kijeva.

Neka dostignuća koje je hor imao u 2017. god. su: učešće na festivalu „Veče Božićnih Pesama“ u Katedrali Preobraženja u Kijevu i u manastiru Svete Trojice u Korecu; učešće na muzičkom festivalu „Artemiі Vedel“ u Kijevu u novembru mesecu. Dostignuća u 2018 god. su: Osvajanje prve nagrade na Međunarodnom takmičenju duhovne muzike „Koložeski Blagovest“ Grodno, Belorusija; učešće na H Međunarodnom Vaskršnjem skupu u Kievu gde su pevali za svečano otvaranje i takođe održali celodnevni solistički koncert (A. Vedel); učešće na Vaskršnjem festivalu ”Katedralna zvona” u gradu Ivano-Frankovsk. U toku 2019 god su takođe ostvarili značajne nastupe: Solistički koncert na Katedri za kamernu i orguljašku muziku u filharmoniji u Rivni (Ukrajina) kao i solistički koncert u luteranskoj crkvi sv. Katarine gde su izveli “Liturgiju sv. Jovana Hrizostoma” op. 31 Sergeja Rahmanjin

PRAVOSLAVNI HOR “PARTES“, POZNANj, POLjSKA

Hor “Partes“ otkriva lepotu i dubinu duhovnih pravoslavnih slovenskih pesama. Profesionalni pevači u ovom ansamblu stvaraju bogatu i nijansiranu mešavinu, koja daje novu energiju ovom muzičkom žanru. U svom repertoaru, ansambl je posebno favorizovao rane polifone ruske pesme. Do današnjeg dana ansambl “Partes“ je snimio i objavio četiri albuma. Ansambl je aktivno uključen u radio i televizijsku produkciju, uz učešće na mnogim koncertima i festivalima u Poljskoj i inostranstvu. Hor “Partes“ je jedinstven projekat u Poljskoj, koji pored svojih umetničkih i duhovnih vrednosti, donosi svest o poreklu slovenskih pesama Rusa, koje pripadaju kulturnim tradicijama poljsko – litvanske zajednice. Hor “Partes“ je zamisao visoko cenjenog dirigenta, kompozitora, organizatora i umetničkog direktora Mihaela Laševiča. Rođen je u Bjalistoku, jednom od najvažnijih centara pravoslavnog hrišćanstva u Poljskoj. Sada živi i radi u Poznanju, gde je na čelu nekih od najkreativnijih i najambicioznijih muzičkih projekata koji se realizuju u Muzičkom pozorištu i Muzičkoj akademiji Jan Paderevski. Istražujući veliki repertoar pravoslavne slovenske liturgije, Laševič je otkrio svoju strast prema muzikologiji. Radeći kao horski dirigent, imao je uvid u negovanje ove važne muzičke tradicije. ,,Pozivamo vas u svet pojanja koji vam približava čudo ljudskog glasa, misteriju i drevni jezik rutenske duhovnosti, ali najviše od svega, lepotu Božije kreacije.“

Program koncerta:

  1. KAMERNI HOR „SINE NOMINE“ – KIEV, UKRAJINA

1.Vozbranoj vojevodje, napev iz grada Ostroga iz Ukrajine

Solista: Sergej Zadorožni

  1. Vaskršnji kanon, fragmetni – Nikolaj Diletski (1630 – 1680)
  2. Ti si moja krepost, Gospodi, duhovni horski koncert – Stepan Dehtjarev (1766 – 1813)

Solisti: Tamila Romanenko

Nikola Avdejev

Dmitrij Hodeniuk

4.Tebe Boga hvalim – Nikola Leontovič (1877 – 1921)

  1. Bože, spasi mene – Miroslav Skorik (1938 – 2020)
  2. Pod Tvoju milost – Aleksandar Tarasenko (1967 – )

Solista: Ana Ševčenko

7.Angel Vopijaše – L. Vasina

Solista: Natalija Behma

Dirigent: Nazari Tarasenko

  1. PRAVOSLAVNI HOR „PARTES“ – POZNANj, POLjSKA

1.Blažen muž, antifon sa velike večernje, napev Kijevo – pečerske lavre

2.Apostoli ot konec zemli Svjetilen Uspenija, partesko pevanje (rusko višeglasno pojanje XVII veka)

3.Heruvimska pesma, pojanje stare Vilne, arr. Andrej Selickis

4.Ninje otpuščaješi, rani višeglasni kijevski napev

5.Veličanije Krstovdana, kasno monofono pojanje Supraškog manastira, transkibovao Anatoli Konotop

6.O, svehvalna Mati – kijevsko pojanje

Dirigent: Mihael Laševič

Pre koncerta nastupice leskovački crkveni ansambl.

Check Also

„Čuvam te” platforma za zaštitu dece od zlostavljanja

Platforma cuvamte.gov.rs napravljena je radi prevencije nasilja bilo kog oblika kod dece. Predstavlja sinergiju 7 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *