Početna / DRUŠTVO / Meri Stojković, prva u Srbiji primenila test o psihopatiji na uzorku od 100 dece
hotel bell

Meri Stojković, prva u Srbiji primenila test o psihopatiji na uzorku od 100 dece

Ako u Vlasotincu spomenete najuspešniji spoj ljubavi prema slikarstvu i psihologiji svakako će prva asocijacija biti Meri Stojković.

Za sebe voli da kaže da je pomalo i dete Kulturnog centra Vlasotince u kome je umetnički sazrevala kroz kolektivne i samostalne izložbe i likovne radionice. Mnogi je znaju iz godina koje je provela u vlasotinačkom Domu zdravlja dok je kao psiholog radila u komisiji za izdavanje lekarskih uverenja za rad i vozačke dozvole. Danas radi kao klinički psiholog u Centru za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju, a poseduje i licencu socijalne zaštite.

Pored toga, rad u Okružnom zatvoru u Leskovcu do pre tri godine joj je omogućio i stručno usavršavanje u jednoj sasvim drugačijoj oblasti psihologije. U međuvremenu je prošla veliki broj stručnih edukacija, seminara i usavršavanja nakon studija psihologije.

Veliku pažnju stručne javnosti privuklo je njeno istraživanje koje je sprovela u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. Istraživanje je sprovela za potrebe master rada iz forenzičke psihologije na temu “Ličnost, porodični riziko-faktori i psihopatija kao prediktori kriminalnog ponašanja kod adolescenata” i u njega je bilo uključeno sto ispitanika. Prva je u Srbiji primenila test o psihopatiji na tom uzorku dece. Svakako je za ponos što rezultate njenog istraživanja u svojim radovima koristi i njen mentor dr Miroslav Krstić, navodeći pomenuti master rad kao izvor.

“Imala sam 25 godina kada sam radila istraživanje u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. To je za mene bilo veliko profesionalno i životno iskustvo. Deca su sarađivala sa mnom, ali ne možete da ostanete ravnodušni kada čujete, na primer, da je dete svoje prvo krivično delo učinilo sa samo sedam godina. Pokazalo se da psihopatija i nefunkcionalne porodične karakteristike olakšavaju kriminalno ponašanje i krivični recidiv. Rezultati do kojih sam došla su bili veoma zanimljivi tako da su kolege nakon toga počele da se nadovezuju na moje istraživanje, što će verovatno doprineti bržoj resocijalizaciji korisnika ovog Doma”, ističe Meri Stojković.

Od tada ne prestaje njena želja da istražuje ovu oblast u čemu joj, pored mentora dr Miroslava Krstića, umnogome pomaže i dr Janko Međedović sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja . Oni su 2018. godine na Paliću učestvovali na Međunarodnom naučnom skupu “Pravda po meri deteta” sa radom “Mračne crte i mračne porodice: Porodična disfunkcija, psihopatija i sadizam kao fascilitatori kriminalnog ponašanja kod adolescenata”.

Meri je nakon toga učestvovala na Međunarodnoj naučnoj konferenciji “Savremeni trendovi u psihologiji”, koja je održana u Novom Sadu. Svoj istraživački rad “Schizotypal traitis as predictors of criminal behavior in adolescents and adult convicts” predstavila je sa dr Jankom Međedovićem.

Druga velika ljubav Meri Stojković je slikarstvo. U Leskovcu je završila srednju umetničku školu.

Pored više kolektivnih izložbi i već tradicionalnog učešću na Likovnom salonu – likovni stvaraoci Vlasotinca, ona je u saradnju sa Kulturnim centrom Vlasotince 2018. godine priredila samostalnu izložbu pod nazivom “Svetlost” .Tim povodom slikar i likovni pedagog Nikola Živković Gazibara je rekao da većina njenih slika ima neku specifičnu finoću, čak i ženstvenost u izražaju i da u svom likovnom izražavanju postiže impresionizam.

Izložene slike obuhvatile su opus od 2006. do 2018. godine i rađene su različitim tehnikama, od kolaža, enformela, do tempera i ulja.

Kao predstavnik Kulturnog centra Vlasotince ona je učestvovala na Međunarodnoj likovnoj koloniji na Vlasinskom jezeru i u Vučju na koloniji pod nazivom „Skobaljić grad“.

„Ove kolonije su bitno uticale na moj napredak u slikarstvu. U tom smislu moram izdvojiti velikog slikara i velikog čoveka Batu Anđelkovića iz Vučja, koji mi je mnogo pomogao da usavršim svoj umetnički rad“, ističe Meri Stojković.

Govoriti o Meri Stojković a ne spomenuti njen humanitarni rad svakako bi bilo šturo. Organizovala je prikupljanje pomoći za decu iz Paraćina nakon poplava u celoj Srbiji, nedavno je organizovala prikupljanje pomoći za porodilište u Leskovcu.

Od oktobra prošle godine vodi svoj blog. Ovo svojevrsno psihološko savetovalište ima za cilj edukaciju ljudi o različitim emocionalnim problemima i pružanje konkretnih saveta. Ovo je najčitaniji blog u pomenutoj oblasti. I tu nije kraj, ona i dalje istražuje, usavršava se, piše, slika.

“Meni je moja porodica navjažnija na svetu zato što me uvek i u svemu podržava, napisala mi je u jednoj poruci, a ja bih dodala da je svetu važna porodica koja ju je odnegovala i učinila da uzraste u divnog čoveka, humanistu i umetnika”, rekla je jednom prilikom njena profesorka Milovanka Pešić.

Meri sa najvećim ponosom ističe da joj nakon podrške porodice iz koje potiče, vetar u leđa sada daju suprug Sava i ćerka Danka, koji su joj utisnuli večiti osmeh na lice i dali novu radost njenom životu. Zbog toga ona kaže da su joj najveći motivacioni pokretači u životu ljubav i porodica.

Izvor: kcvlasotince

Pogledaj takodje

UKIDA SE NAPLATA ROMINGA SA GRČKOM: Ovog leta telefoniranje i poruke sa plaže po ceni lokalnog poziva i SMS-a

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Atini, uoči Ekonomskog foruma Delfi, …

Jedan komentar

  1. Е свашта…Докле ће више ићи ово самопромовисање? Углед се стиче на другачији начин. Овим начином промовисања показује да је себи најмање помогла као психолог.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *