Home / DRUŠTVO / Medveđa – opština koja nestaje pred našim očima
hotel bell

Medveđa – opština koja nestaje pred našim očima

Opština Medveđa jedna je od onih koje se u medijima pominju mnogo češće nego što bi se to prema veličini i broju stanovnika moglo očekivati.

Najčešće Medveđu vezuju uz Preševo i Bujanovac, u pričama o pravima nacionalnih manjina, pre svega Albanaca, koji su u ovoj opštini nekada činili i do 30% stanovništva.

I pored pokušaja republičkih vlasti da je ožive, Medveđa polako ali sigurno nestaje pred našim očima. Osnovni i najveći problem jeste činjenica da fizički i biloški Medveđa jednostavno nestaje. Po podacima iz 1953. godine Opština Medveđa imala je 24.300 stanovnika, danas je taj broj višestruko manji.

Prema zvaničnim podacima popisa obavljenog 2011. godine, u opštini Medveđa živelo je 7.438 stanovnika. Prema procenama Republičkog zavoda za statistku taj broj je dodatno smanjen do 2015. godine na 6.982 stanovnika (Kurir).

Prema novim procenama Republičkog zavoda za statistiku (RZS) broj stanovnika opštine Medveđa je do 1. januara 2017. godini smanjen na 6.774 stanovnika, sa godišnjim smanjenjem za oko 135 stanovnika godišnje. Ako se toma doda procena da se veliki broj stanovnika Medveđe (kao i drugih opština u Srbiji) nalazi na privremenom radu u inostranstvu, ali i u Beogradu i Vojvodini, dolazi se do upozoravajućeg podatka da je broj stanovnika realno manji od 6.000.

Ono što trenutno održava opštinu praktično je Republika, o čemu je dobar pokazatelj i visina prosečne zarade. Najveći broj zaposlenih u Medveđi su zaposleni u javnom sektoru (lokalni i republički organi, institucije i preduzeća), dok na drugoj strani nema novih privrednih subjekata koji bi zaposlili stanovništvo u realnom sektoru, odnosno sektoru koji ne prima zarade iz budžeta.

Ima li Medveđa snage da se izbori sa brojnim problemima i na koji način, pitanja su na koja će Dnevnik Juga pokušati da dobije odgovor u narednim nedeljama i mesecima kroz seriju tekstova u kojima ćemo razgovarati sa stanovnicima Medveđe, političarima iz vlasti i opozicije, ali i „običnim“ ljudima, meštanima Medveđe i okolnih sela koja su sve praznija.

Check Also

Vodič: Kako izbeći neželjene troškove prilikom korišćenja rominga

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sastavilo je vodič za građane Republike Srbije, kako bi izbegli …

3 comments

  1. Potrebni su novi ljudi, ljudi koji nisu bili do sada u politici da povedu Medvedju. Da ih interesuje dobrobit Medvedje, da zele tu da ostanu i oni i njihiva deca

  2. A ko to da uradi? Ovi sto su ko zna od kad na vlasti sigurno nece. Jedan je bio Draskovic sve ostalo.lose kopije koje ne interesuje Medvedja.

  3. Sta pisete sad ovo a kad je bilo o Medveđi, mladi se vraćaju svi mediji bruje. Nemojte tako, ipak je Arsić dobar za sebe! Neće on ništa da učini nego će gi reši! Jes pisali oni is djb o problemima Medvedju pa ig ne cuje. Jedino dosta jebilo imaju pametne, ali vecinu opet GG dobije ali su sumnjivi, a sns moz da se cisti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.