Home / DRUŠTVO / Leskovčanin Nikola Mladenović za svoje sugrađane pronašao najpogodnije lokacije za pčelinjake
hotel bell

Leskovčanin Nikola Mladenović za svoje sugrađane pronašao najpogodnije lokacije za pčelinjake

Leskovčanin Nikola Mladenović, master inženjer zaštite životne sredine, nedavno je sa svojim timom Milanom Stojanovićem i Saškom Čvoro, pobedio na Hakatonu koji je bio organizovan od strane „Serbian case for space“ sa rešenjem „Eco Bee“.

Eco Bee je rešenje koje nudi pogodne i ekološki bezbedne lokacije za pčelinjake. Obradom geoprostornih podataka uz pomoć geografskih informacionih sistema (GIS) i veštačke inteligencije dobijene su najpogodnije lokacije za pčelinjake koje su prikazane na digitalnoj mapi na teritoriji Republike Srbije.

“ Rezultati o pogodnosti zasnovani su na višekriterijumskoj analizi prostornih kriterijuma poput osunčanosti, nagiba terena, blizina rečnih tokova, udaljenost od glavnih saobraćajnica, namene zemljišta, a takođe ovo rešenje se izdvaja kao specifično jer uzima u obzir i kriterijum klimatskih promena, ugroženost terena od požara i izuzima površine pod zaštićenim prirodnim dobrima, kako bi se na sveobuhvatan način sagledali uslovi koji pčelama najviše odgovaraju. Na našim prostorima najpogodnije tle za razvoj pčelarstva je jug Leskovca, i to planinski predeli – ističe za portal Dnevnik Juga Nikola Mladenović.

„Poznato je da pčelarstvo kao grana poljoprivrede ima velikog značaja, ne samo po pitanju direktne koristi od pčelarstva kao što su med, pčelinji vosak, propolis, pčelinji otrov, cvetni prah već i po pitanju indirektne koristi u koju spada oprašivanje biljaka. U vreme kada klimatske promene i kvalitet životne sredine utiču na čitavo čovečanstvo koje direktno i indirektno zavisi od svih vrsta pčela, potrebno je obezbediti im (bar onoj vrsti koja može da se kontroliše) ekološki bezbedne lokacije kako bi njihovo delovanje na biodiverzitet bilo što efikasnije – dodaje Nikola Mladenović.

Pored ovog projekta Nikola je kao dugogodišnji član Centra za razvoj neformalnog obrazovanja građana- CRNOG na poziciji GIS analitičara sa kolegama je sproveo brojne  projekte iz oblasti zaštite životne sredine. Najznačajniji projekat na kome je Nikola radio je portal „Šume i klima“ ( https://sumeiklima.org/ ) koji je nagrađivan međunarodno, 2019. godine kao najbolji projekat u Evropi u kategoriji „Prijatelji planete“ (na takmičenju European Youth Award) i 2020. godine kao najbolji projekat na svetu u kategoriji „Mladi inovatori“ (na takmičenju World summit award). Takođe, ovaj projekat je dobio nagradu „Šampioni otvorenih podataka: otvoreni podaci za životnu sredinu“ na konferenciji „Podaci i eUprava: Iskra za budućnost“ u Republici Srbiji 2020. godine. Cilj ovog projekta je prikazivanje pogodnih lokacija za pošumljavanje u izmenjenim klimatskim uslovima kao mera mitigacije na klimatske promene.

Kao saradnik Naučnog kluba u Leskovcu i Nišu sproveo je projekat „Satelitsko osmatranje u životnoj sredini“ koji je imao za cilj izradu ekoloških atlasa grada Leskovca i grada Niša. U ekološkim atlasima predstavljeno je trenutno stanje ekoloških uslova u gradu Leskovcu i Nišu.

Atlase možete pogledati ovde:

Leskovac (http://www.csuleskovac.edu.rs/images/stories/2021-galerija/10042021-Satelitsko-osmatranje-zivotne-sredine/Ekoloski_atlas_grada_Leskovca.pdf )

Niš (http://www.rcnis.edu.rs/Za%20download/April2021/Ekolo%C5%A1ki%20atlas%20grada%20Ni%C5%A1a.pdf?fbclid=IwAR3CRehv616h__A6ZO1-C58z_M6AZoRdX9PY6r_Ymw-ntWbO4EDtgg070I0 ).

Check Also

MALA MATURA: Rešenja testa iz srpskog jezika

Mali maturanti danas su polagali test iz srpskog / maternjeg jezika. Ovo su rešenja:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *