Leskovački ajvar među najboljim namazima na svetu

Brand Leskovca, Leskovački domaći ajvar, prema oceni za jun 2024. godine zauzeo je visoko treće mesto u kategoriji od 50 najboljih namaza na svetu.

Ovu informaciju objavio je Taste Atlas na svojoj Instagram stranici. Ajvar iz Leskovca, naš brend, pravi se isključivo od domaće sorte crvene paprike i poznat je ne samo na Balkanu nego i širom sveta.

Tradicionalna priprema ajvara odvija se krajem avgusta i početkom septembra, kada ceo Leskovac ima miris pečenih paprika i ajvara.

Proces počinje pečenjem paprika, koje se potom melju. Čist ajvar se pravi bez dodataka, dok se mešani ajvar priprema sa dodatkom pečenog patlidžana, belog luka, ulja i soli.

Leskovačke domaćice, čuvari ove tradicije, najbolje znaju tajne recepture koje su Leskovac učinile poznatim širom sveta.

U izuzetno jakoj konkurenciji, Leskovački ajvar se istakao kao treći najbolji namaz na svetu. Takođe, srpski urnebes, koji se pravi od mladog sira, belog luka, paprike i ulja, zauzeo je visoko 25. mesto. Pored leskovačkog brenda, i srpski urnebes je prepoznat na globalnom nivou.

Dakle, dva srpska namaza, Leskovački ajvar i urnebes, našli su se među najboljima na svetu, čime su još jednom potvrdili kvalitet i autentičnost srpske kuhinje.

Check Also

Malena Una pomaže svojoj mami da što pre ozdravi: Veliki odziv Leskovčana za pomoć Mariji Petronijević i danas

Juče kao i danas u Leskovcu je održana akcija davanja uzoraka krvi za Mariju Petronijević, …