Home / DRUŠTVO / Lebane, Vlasotince, Surdulica i NALED, zajedno pomažu poljoprivrednicima na jugu Srbije
hotel bell

Lebane, Vlasotince, Surdulica i NALED, zajedno pomažu poljoprivrednicima na jugu Srbije

Nestabilnost i nepredvidivost cena, manjak pijaca, nedovoljna tražnja, nedostatak mehanizacije i radne snage – najčešći su izazovi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači sa teritorije opština Lebane, Surdulica i Vlasotince. Tržište je pretežno lokalno, pri čemu samo 10% proizvođača svoje proizvode prodaje izvan mesta boravka, a svega 2% izvozi u inostranstvo.

Ovi rezultati deo su analize koju je NALED sproveo za potrebe projekta prekogranične saradnje između Srbije i Severne Makedonije “Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“. U programu učestvuje pet lokalnih samouprava- Lebane, Surdulica i Vlasotince sa srpske i Kumanovo i Staro Nagoričane, sa makedonske strane. Uz pregled potreba proizvođača, analiza nudi i set preporuka za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Kako je istaknuto, unapređenje konkurentnosti u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, kao i diverzifikacija dohotka i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima, dva su ključna stuba preporuka u okviru projekta. Prvi uključuje ulaganja u sredstva za rad, marketing i preradu proizvoda, kao i uspostavljanje i jačanje poljoprivrednih udruženja, dok se drugi temelji na podsticanju ekonomskih aktivnosti na selu, podršku mladima, uvođenje i sertifikaciju kvaliteta hrane, organskih proizvoda i dr.

Projekat je identifikovao tri perspektivne oblasti u navedenim opštinama. Miloš Radoičić, zamenik predsednika opštine Surdulica istakao je da će po preporuci NALED-a raditi na unapređenju proizvodno-preradnih kapaciteta u sektorima pčelarstva i šumskih proizvoda. Za istu meru opredelio se i Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince, i to u oblasti povrtarstva i izrade tradicionalnih rukotvorina sa lokalnim motivima. Saglasan ovom stavu bio je i Nenad Jovanović, savetnik u službi za lokalni ekonomski razvoj Lebana, koji je istakao da će se opština posvetiti razvoju proizvodnje povrća.

Lokalne administracije će u okviru projekta dobiti ekspertsku podršku za osmišljavanje podsticajnih mera u odabranim oblastima, a pomoć je obezbeđena i za poljoprivrednike – obuke za pokretanje biznisa, promocija i povezivanje na tržištu.

Projekat prekogranične saradnje “Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“ finansira se sredstvima Evropske unije, a sprovodi ga NALED u partnerstvu sa udruženjem žena „Ruža“ iz Lebana, Fondacijom za menadžment i industrijsko istraživanje „MIR“ iz Skoplja i civilnim centrom „AktivUm“ iz Kumanova.

Check Also

Mišići se uskoro useljavaju u novi dom!

Mića i Tamara Mišić, sa sinovima Mihajlom i Božidarom, zahvaljujući inicijativi i akciji Fondacije “Pokreni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.