hotel bell

Koje su prednosti profesionalnog čišćenja zgrade?

Kada je u pitanju održavanje higijene u zgradi, mnogi vlasnici i upravnici se često pitaju da li je bolje angažovati profesionalnu firmu za čišćenje ili prepustiti stanarima da sami održavaju higijenu u svojim stanovima i zajedničkim prostorijama

Nije tajna da čist ambijent ima pozitivan uticaj na ljudsku psihu – naime, čini da se osećamo komforno, povećava našu produktivnost na radnom mestu i olakšava obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Međutim, posao i porodične obaveze uzimaju svoj danak vremena, te je neretko najbolja solucija da angažujete agenciju za čišćenje zgrada.

S tim na umu, u ovom tekstu ćemo se osvrnuti na prednosti profesionalnog čišćenja zgrade i objasniti zašto bi svako trebao da ga razmotri!

Šta podrazumeva profesionalno čišćenje zgrade?

Profesionalno i povoljno čišćenje zgrada podrazumeva temeljno i sveobuhvatno čišćenje zajedničkih prostorija stambenog objekta, kao i održavanje higijene u liftovima, ulazima, stepeništima, hodnicima, dvorištu, prilazu i slično. 

To uključuje aktivnosti poput:

 • Brisanja prašine sa površina kao što su gelenderi, zidovi, vrata i prozori;
 • Usisavanje hodnika i zajedničkih prostorija;
 • Pranje podova u hodnicima i zajedničkim prostorijama;
 • Čišćenje oluka i rasvete;
 • Metlanje stepeništa, hodnika i predvorja;
 • Održavanje zelenih površina;
 • Održavanje parkinga;
 • Skidanje paučine i nataložene prljavštine specijalizovanim sredstvima za razlaganje i eleminisanje prašine.

Pored ovih usluga, neretko je u ponudi i usluga skidanja reklamnog materijala, odnosno nalepnica, postera i neželjenih naslikanih motiva na fasadama i zidovima zgrade. 

Ovaj vid usluge iziskuje korišćenje adekvatnih preparata koji neće skinuti boju ispod, te tako dodatno oštetiti površinu. Reč je o biorazgradivim supstancama koje nisu previše agresivne kako ne bi naškodile zdravlju, a one se uglavnom ne mogu pronaći u slobodnoj prodaji.

Takođe, svi kvarovi na grejnoj, elektro, kanalizacionoj, vodovodnoj i ventilacionoj instalaciji se svrtavaju u asortiman usluga održavanja zgrade – što znači da nećete dodatno biti opterećeni obavezama.

Upravo takvo sveobuhvatno čišćenje i održavanje obezbeđuje zgradama potrebnu higijenu i osećaj komfora.

Da li se usluga čišćenja razlikuje tokom godišnjih doba?

Najučestaliji odgovor je da, razlikuje se.

Iako je profesionalno čišćenje zgrade neophodno tokom cele godine, ipak se neki aspekti čišćenja razlikuju u zavisnosti od godišnjih doba. 

Na primer, tokom zime je potrebno pažljivije čistiti ulaze i hodnike od snega, ledenica i soli, dok se tokom leta češće vrši pranje prozora i vrata, kao i brisanje prašine iz ventilacionih sistema. 

Kako se razlike najčešće odnose na održavanje eksterijere, ovo su aktivnosti koje se podvode pod uslugom “održavanje zgrade i zelenih površina”:

 • Redovno košenje trave, navodnavanje travnjaka i održavanje biljaka tokom proleća i leta;
 • Uklanjanje i čišćenje otpalog lišća tokom jeseni; 
 • Redovno orezivanje žbunja i sakupljanje grančica;
 • Zalivanje cvetnih površina;
 • Čišćenje snega, mraza, poledice i ledenica sa prilaza, pešačkih staza i parkinga tokom zimskih meseci.

Pored ovih usluga, obično se vrši i odnošenje kabastog otpada. Pod ovim se podrazumeva stara stolarija koja se više ne koristi, potom glomazan ili pohaban nameštaj, star i neispravna tehnika, kvarni uređaji i slično.

Takođe, često se vrši i usluga čišćenja dvorišnog otpada, odnosno detaljno sređivanje i uređivanje bašte, vrta ili dvorišta kako bi stanarima bilo što ugodnije dok borave u istim. 

Ukoliko ste renovirali zgradu, mnoge agencije su u svoj asortiman usluga uvrstile i čišćenje građevinskog otpada, tačnije čišćenje građevisnkog šuta, odnošenja starih cevi, neispravne sanitarije, polupanih pločica i parketa i slično.

Imajte na umu da je profesionalno čišćenje zgrade prilagođeno specifičnim potrebama njenih stanara, te da je moguće uzeti različit paket usluga – sve sa ciljem da se obezbediti najkvalitetnija usluga.

Koji su benefiti čišćenja zgrade za stanare?

Postoje mnoge prednosti koje stanari mogu imati od profesionalnog čišćenja zgrade. 

Osim što će imati čistije i bezbednije zajedničke prostore, stanari će se osećati ugodnije i zadovoljnije svojim životom u zgradi. 

Takođe, profesionalno čišćenje zgrade može pomoći u održavanju vrednosti nekretnine, jer će zgrada izgledati lepše i održavanije. Pored toga, ako postoji neka vrsta zajedničke ugovorene usluge u zgradi, npr. teretana, bazen ili slično, profesionalno čišćenje obezbediće da i ovi prostori budu čisti i higijenski bezbedni za upotrebu.

Cena profesionalnog čišćenja zgrade varira, ali je cena koju treba platiti opravdana zbog brojnih prednosti koje ovakvo čišćenje pruža. 

Cene dakle može zavisiti od veličine zgrade, broja prostorija koje se čiste, učestalosti čišćenja, vrste usluga koje se pružaju i slično. 

Zato bi svaki vlasnik ili upravnik zgrade trebalo da razmotri profesionalno čišćenje stambenog objekta kao neophodnu uslugu koja će poboljšati kvalitet života u njemu.Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo vam pružili dovoljno relevantih informacija kako biste imali jasniju sliku o tome šta obuhvata profesionalno čišćenje zgrade – za još praktičnih saveta pratite naš sajt!

Check Also

U petak i subotu polaganje probnog završnog ispita

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će učenici osmog razreda osnovne škole …

Оставите одговор